Det sier Gunnar Oland Åsen, psykologspesialist og enhetsleder i Abup, (Avdeling for barn og unges psykiske helse — Sørlandet sykehus). Han uttaler seg på generelt grunnlag av hensyn til taushetsplikten.

— Barn som opplever slike hendelser utvikler minner som blir et problem for dem. Et problem er også å leve med drapets sosiale konsekvenser og at familien bokstavelig talt blir oppløst. De utvikler også frykt for at hendelsen kan skje igjen, kan ofte bli redde for å være alene, og at noe skal skje med andre i familien, sier Åsen.

- Forsterkes

Når drap begås av personer de er i nær relasjon til, forsterkes problemene.

— Å behandle på sykehus er ikke alltid det rette. Det aller viktigste er å tilby barn som opplever slike hendelser trygg omsorg. Den bør aller helst gis av noen som barna allerede har en relasjon til, slik at de kan bygge på tryggheten de har i seg, sier Åsen.

Etter drapet i Songdalen har familiens eldste sønn fått foreldreansvar for seks mindreårige søsken. På generelt grunnlag sier leder av barnevernstjenesten i Kristiansand-regionen, Monica Brunner:

— Når barn ikke kan bo hjemme lenger, vil barnevernstjenesten alltid forsøke å se om det er mulig om de kan bo hos egen familie eller i eget nettverk. De barna vi får til det med, er veldig heldige, sier Brunner.

monica_brunner.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Hun mener Kristiansand, Søgne og Songdalen har godt utbygd beredskap for å ivareta barns psykiske helse ved slike hendelser som denne. Det samarbeides også med Abup.

— Må skjermes

Rettssaken mot far neste uke vil få oppmerksomhet. I slike tilfeller sier Gunnar Oland Åsen det er vanlig at berørte barn får kommentarer og spørsmål fra medelever og naboer.

— Det kan bli vanskelig for barn. De har sin måte å tenke rundt dette, og så møter de en omverden som har sin måte å tenke på, sier Åsen.

- Hvordan bør lokalsamfunnet opptre?

— Å fortsette å gi barn den oppfølgingen og kontakten de allerede har etablert gjennom for eksempel fritidstilbud. Det er viktig at barna blir skjermet fra å måtte svare på hva de tenker og føler. At en normaliserer situasjonen rundt barna er viktig, sier Åsen.

Brede Skaalerud er kommunalsjef i Songdalen kommune. Han sier drapssaken har vært en særdeles stor utfordring for kommunen.

— Tjenestene og den enkelte ansatte har vært under sterkt press for å kunne gi tilstrekkelige tjenester, sier Skaalerud