— Jeg vet at de beste svømmerne mener de trener mest, og Henrik Christiansen regnes for å være ganske ekstrem. Men mange holder en knapp på triathletene som de mest treningsivrige toppidrettsutøverne, sier kristiansanderen Arild Tveiten, som er sportssjef i Norges Triathlonforbund.

Og blant dem er Blummenfelt den mest ekstreme. I alle fall i Norge. I fjor trente han ufattelige 1250 timer, og i år regner han med å ende på rundt 1300 timer. Det vil si 3,5 timer i snitt - hver dag!

— Triathlon består av tre idretter, og da kreves det så store doser for å kunne hevde seg i verdenstoppen. Det betyr at man hele tiden må ligge på grensen i forhold til hva kroppen tåler, sier Blummenfelt - som har OL-gull i 2020 som sitt store mål.

Vant EM-bronse

Han tok et stort steg i riktig retning da han tidligere i måneden vant bronse i EM.

Arild Tveiten foran Kilden hvor starten i lørdagens triathlon skal gå. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Vi har aldri vært i nærheten av å ha hatt en så god utøver i Norge før, sier Tveiten.Men fremgangen har ikke kommet gratis.

— I en vanlig uke trener jeg 35 timer. Og er jeg på treningssamling i høyden blir det fort 40-42 timer. Det gøyeste jeg vet er å trene, det er derfor jeg holder på med triathlon, sier Blummenfelt, som anslår at han er god for under 29,30 på en 10.000 meter på bane.

Ni landslagsutøvere

Triathlon er raskt voksende i Norge, og TriQuart, som har fått samtlige 600 plasser revet bort i debutåret, trekker til seg en rekke utøvere som legger ned enormt store treningsdoser - inkludert de seks herrene og tre damene på landslaget.

— For å hevde deg i verdenstoppen, må du beherske både svømming, sykling og løping på et veldig høyt nivå. Og da blir det mange timer. Men variasjonen gjør at du tåler mye trening. Det hadde vært helt umulig å trene like mye som en løper, forklarer Tveiten.

Han bruker mandag denne uka som eksempel på hva en treningskulturen på landslaget leder til:

— Planen var at de skulle sykle to timer og trene totalt fem timer. Men det var så fint vær at det ble fire timer sykling i stedet, og sju timer totalt. Det var ingen av dem som vurderte å trappe ned på løpe- og svømmedelen, sier Tveiten.

Sikter mot europacup

Andreas Mathingsdal Pedersen er Sørlandet beste triathlet. Farsund-gutten, som er bosatt i Kristiansand, har deltatt på to treningssamlinger med landslaget og kjenner miljøet godt.

— Det er utrolig imponerende hvor dedikert Kristian er til treningen sin. Han vet hva som kreves, og går «all in» for det, sier 22-åringen.

— Blir du skremt av treningsiveren til Blummenfelt og co?

— På en måte litt. Men du finner også dem som trener mindre og likevel holder et høyt nivå.

Han har planer om å legge på ytterligere et par timer i uka i forhold til de 1000 timene han trener i år.

— Målet å få delta i europacup om ett til to år. Så må jeg ta det derfra når det gjelder å se hvor langt jeg kan nå, sier Pedersen - som sikter seg inn mot topp åtte i NM.