— Det er ufattelig bra at det satser så stort her i Kristiansand. Vi så hva som skjedde i Haugesund etter oppstarten av Ironman der. Nå er klubben fem ganger så stor som her. Jeg er helt sikker på at interessen vil eksplodere her også. Byen er større, og fasilitetene for trening er minst like gode. Triathlon kommer til å bli en betydelig aktør innen utholdenhetsidrettene her, spår Arild Tveiten.

Storsatsingen han sikter til, er Triquart. Triathlonet med start fra Kilden, skiftesoner i Tresse og målgang på Torvet - og med et ambisiøst mål om å bli Norges største med 2000 deltakere om tre år. Lørdag 1. august går startskuddet.

- Stolt av hjembyen

— Jeg som har vært i sporten i en årrekke, har lenge sett potensialet som ligger i å skape en stor triathlon her. Bare noen gidder å gjøre det. Selv om jeg ikke har noe med triathlonet å gjøre, er jeg litt stolt av at de nå gjør det her i hjembyen min, sier 44-åringen.

Han er kanskje den i Norge som kjenner triathlon best. Etter debuten hans i Ræge-triathlonen i Kristiansand i 1987, tok det bare et par år før han var solgt til idretten. Fra 1990 satset han for fullt, og fram til han la opp i 1998 har han konkurrert over store deler av verden. Hele 18 ganger har han fullført Ironman, fem av dem på Hawaii, som er verdens mest prestisjetunge triathlon. Gull i nordisk mesterskap har han også fått med seg, foruten gull i det åpne danske mesterskapet.I dag er han både sportssjef og landslagstrener i Norges Triathlonforbund, og har rundt 150 reisedøgn i året.

— Triathlon har blitt livet mitt

— Triathlon har på en måte blitt livet mitt, og i dag føler jeg meg veldig privilegert som kunne skape min egen karriere innen idretten. Kompleksiteten ved idretten er det det som fascinerer meg. Du må beherske tre ulike idretter på ganske høyt nivå for å bli god. Og blir du ekstra god i løping, må du passe på at fremgangen ikke går på bekostning av utviklingen i sykling og/eller svømming. Eller motsatt. I mine øyne er triathlon den ultimate utholdenhetsidretten, sier tvillingfaren.

Vi møtte ham ved Kilden, og derfra skal deltakerne svømme forbi Fiskebrygga, gjennom Gravane-kanalen før de etter hvert kommer i land ved Tresse. Derfra bærer det på sykkel opp og ned Sødalssiden til Hagen to ganger, før det avsluttes med løping i Kvadraturen.

— Løypa er fantastisk. Sykkeltraséen er ikke den fineste, men svømmingen blir spektakulær med publikum på begge sider. Og løping i Kvadraturen blir flott. Alt i alt er løype ti ganger bedre enn ellers i Norge, hevder sørlendingen.

- Store triathlon må være i sentrum

Hans erfaring er at storsatsinger på triathlon må foregå i byer om det skal bli en suksess. Hovetri i Arendal, som har vært en kjempesuksess, sliter med å vokse videre fordi det ikke er plass nok for ekspansjon på Tromøya.

— Alle store triathlon i verden er bygd rundt store byer. Du har slottet i Stockholm og Buckingham Palace i London som flotte kulisser. Det er slutt på den tiden da du startet ved et vann i innlandet. Store arrangementer må være i sentrum, fastslår 44-åringen.

- Hva er det som skal til for at Triquart blir en suksess?

— Jeg tror at dersom de leverer et bra og vellykket arrangement og den folkefesten de sier i år, tror jeg det går av seg selv. Men jeg håper klubbene her ser på muligheten til å skape ytterligere vekst ved å jobbe aktivt for å skaffe medlemmer, understreker Arild Tveiten.

Snart 450 påmeldte

Triquart mangler bare drøyt 150 påmeldinger før arrangementet 1. august er fulltegnet.

Stevneleder Fred Arthur Asdal (t.v.) sammen med Tore Løvland fra Kristiansand kommune. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Per dags dato er det bare Hovetri, Ironman Haugesund og Oslo Triathlon som har flere påmeldinger enn oss. En fjerdeplass i Norge er jeg godt fornøyd med når det er første året vi arrangerer, og de tre foran oss har holdt på i årevis. Vi skal jobbe aktivt de neste tre månedene for å fylle opp de siste drøyt 150 plassene også, sier stevneleder Fred Arthur Asdal, som i år har satt et tak på 600 deltakere.Han forteller at det foreløpig er så og si nøyaktig like mange påmeldte i den korte som i den lange løypa, når man holder utenfor de 87 som har meldt seg på NM, som går i lang løype.

Målet neste år er 1200 deltaker og i 2017 håper de på 2000 triathleter.