— Vi gjør ikke dette i konkurranse med triathlon. Men det tyter av mennesker som er interessert i kondisjonsidretter, men som misliker svømming. Det slipper de her. Og alle distansene er langt innenfor av hva de kan klare, mener Erik Tandberg.

Han blir arrangementsleder for Powerman Norway, som duathlonet i Kristiansand blir hetende. Det er det eneste av sitt slag i Norge, og har en nederlandsk organisasjon i ryggen som heter Powerman, som støtter lokale duathlon-arrangementer verden over. Powerman blir litt som lillebroren til «Ironman», som står bak triathlon-arrangementer verden over, blant annet på Hawaii og i Haugesund.

- Tenker langsiktig

— Det var alfa og omega for oss at vi fikk Powerman i ryggen. Nå slipper vi å tenke på tidtakersystem, målgang, etc. Men ikke bare slipper vi enormt mye arbeid i forhold til logistikk, de tenker også langsiktig, og derfor er dette også interessant for oss, sier Tandberg.

Arrangementet i Kristiansand blir også markedsført internasjonalt på nettsiden til Powerman. Lyngdal triathlonklubb og Kristiansand Løpeklubb blir tekniske arrangører, mens Dyreparken blir samarbeidspartner.

— Dyreparken gjør at vi har noe ekstraordinært å spille på i forhold til utenlandske deltakere. Hit kan de også ta med seg familien, sier Tandberg.

- Familievennlig

Og nettopp familien blir en nøkkel. I tillegg til eget barneløp, skal Dyreparken i seg selv virke som et trekkplaster på de «pårørende» til deltakerne.

— Når vi legger det til Dyreparken, får vi det familievennlig. Veldig mange bruker mye tid på kondisjonsidretter, men nå legger vi til rette for at de kan delta på dette sammen med familien. Det hadde vi ikke fått til på samme måte i Kristiansand sentrum sier Tandberg.

Vi kommer til å gjøre et stort fremstøt mot bedrifter for å få dem på banen

Tidligere var det planen at Kristiansand Triathlonklubb skulle arrangere triathlon i Dyreparken, men den er avlyst.

Deltakerne kan velge mellom lang løype som er 10 km løp, 60 km sykling og 10 km løping igjen - eller den korte varianten som er 5-30-5. I tillegg blir det også mulig å delta på lag der to løper og en sykler.

— Vi kommer til å gjøre et stort fremstøt mot bedrifter for å få dem på banen. Alle bedrifter har to-tre syklister og en haug som deltar i Terrengkarusellen. Nå ligger alt til rette for at de kan gjøre dette sammen.

- Forsiktig åpning

— Hvilke ambisjoner har dere?

— Vi satser på en forsiktig åpning. Samler vi 350-400 deltakere i år, og mellom 500 og 1000 om tre år, blir vi veldig fornøyd, sier Tandberg, som gjennom Norspons tidligere sto bak Sørlandsparken/Sørlandet Grand Prix, som samlet noen av verdens beste syklister i Kristiansand.

vi synes det er hyggelig at vi er en attraktiv arena for forskjellige typer arrangement

Han innser at det begynner å bli veldig mange kondisjonsarrangementer i Kristiansand-distriktet - som Color Line Setesdal Tour, Palmerittet, Triquart og Sommerløpet - for å nevne de største.

— Vi er i grenseland allerede. Derfor er det så viktig at dette blir litt annerledes med familien i sentrum. Dessuten må vi være supplerende, og smidige i forhold til tidspunkt. Men jeg tenker at det er sunt for byen med mange arrangementer som gir ringvirkninger for flere næringer og trekker mennesker til regionen, sier Tandberg.

- Hyggelig at vi er en attraktiv arena

Christine Berhus, som er Dyreparkens prosjektleder i Powerman, forteller at de ikke ser på duathlonet som en erstatning for Dyreparken Trifestival, som det likevel ikke ble noe av.

— Men vi synes det er hyggelig at vi er en attraktiv arena for forskjellige typer arrangement, også for et idrettsarrangement som Powerman, sier Berhus.

Hun forteller at både starten og overgangen fra løp til sykkel og sykkel til løp vil foregå på parkeringsplassen utenfor Dyreparken, og at målgang vil skje i Kjuttaviga. Duathlonen går åpningslørdagen av høstferien.

— Det betyr at vi kommer til å ha mange folk i parken. For ikke å komme i konflikt med gjestene, vil mesteparten foregå utenfor parken. Men de siste to-tre kilometerne vil foregå inni parken, og på avslutningsrunden vil deltakerne løpe rundt Kjuttaviga. Målgang blir på sceneområdet. Der kommer det til å være mye folk, spår Berhus.

- Har potensial til å bli populært

— Jeg tror helt sikkert at dette har potensial til å populært. Triathlon rir om dagen på en medgangsbølge, og når arrangøren i tillegg vil lage noe mer ut av arrangementet ved å legge det til Dyreparken, ligger alt til rette for at det skal bli en suksess, sier Kari Uglem, som er generalsekretær i Norges Triathlonforbund, som også duathlon er en del av.

— Er det enklere å få mange deltakere når man utelukker svømming?

— Det kan godt tenkes når deltakerne bare får to i stedet for tre idretter å forholde seg til, sier Uglem.

  • Når vi legger det til Dyreparken, får vi det familievennlig