OSLO: — Vi vil konsentrere oss spesielt om undervisningen på mellomtrinnet, altså fra 5.-7.klasse, opplyser oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand til Fædrelandsvennen etter at det nå er klart at kommunen kommer med i regjeringens realfagsløft.

Vest-Agder var det eneste fylket i landet der ingen kommuner søkte om å få bli med da regjeringens nye realfagssatsing ble iverksatt i fjor. I Aust-Agder ble både Arendal og Gjerstad plukket ut til å delta i programmet som innebærer ny og større innsats i realfagsundervisningen i skoler og barnehager.

Les også:

Godt læringsmiljø

I alt 34 kommuner fordelt over hele landet kom med i 2015, og nå har Utdanningsdirektoratet valgt ut ytterligere 11 kommuner som skal delta. Og denne gangen søkte Kristiansand:

— Vi har sagt i søknaden at vi vil konsentrere oss spesielt om mellomtrinnet, for det er der vi ser at vi har de største utfordringene ut fra resultatene på de nasjonale prøver på 8. trinn, sier Arild Rekve.

- Det er fra 5.-7.klasse vi har de største utfordringene, og det er her vi vil sette inn realfagssatsingen, sier oppvekstdirektør Arild Rekve. Foto: FRANK MERSLAND

Rent konkret innebærer satsingen at lærernes kompetanse skal heves gjennom bygging av faglige nettverk der både næringsliv, universitet og høyskoler trekkes inn. Det er Pedagogisk Senter som får oppgaven med den praktiske organiseringen av arbeidet.— Vi jobber veldig systematisk med å utvikle et godt læringsmiljø i barnehager og skoler, og realfagssatsingen ligger innenfor denne strategien, sier oppvekstdirektøren.

Les også:

Forpliktelser

— En forutsetning for å bli realfagskommune er at kommunen forplikter seg til å arbeide systematisk og helhetlig for å forbedre barn og unges kompetanse og resultater i realfag, fra barnehage til fullført grunnskole, opplyser rådgiver Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet.

— Tilbudet varer i tre semestre og kommunene får økonomisk og faglig støtte til nettverksarbeid. Universiteter og høgskoler bidrar med kompetanse inn i nettverkene, tilføyer han.

- Det er viktig at vår landsdel deltar i faglig utviklingsarbeid, sier stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H). Foto: Heida Gudmundsdottir

Hvor mange penger Kristiansand får til rådighet er ennå ikke klart, men totalt ble det i 2015 satt av 22 millioner kroner til realfagssatsingen for hele landet, og ytterligere 10 millioner kommer i 2016. ## — Skuffende

— Det var skuffende at ingen fra Vest-Agder kom med i fjor, for det er viktig at vår landsdel deltar i faglig utviklingsarbeid. Derfor er det svært gledelig at Kristiansand nå er med blant de nye kommunene som er plukket ut, sier stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) til Fædrelandsvennen.

— Én av fem elever går ut av ungdomsskolen uten å kunne regne ordentlig. Derfor betyr det mye at skolene nå utvikler et faglig nasjonalt nettverk der også næringslivet, universitets- og høyskolesektoren trekkes inn, sier hun.

— For Kristiansand vil miljøet for matematikkdidaktikk ved Universitetet i Agder være en stor ressurs, mener Tveiten Benestad.