— Jeg er glad for at det går rett vei, og når det gjelder elever på yrkesfag så har vi landets høyeste fullføringsprosent, sier leder Olav Haavorstad (KrF) i hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder.

Han tror de gode nyhetene er resultatet av godt samarbeid.

— Både utdanningsavdelingen, skolene og politikere fra samtlige partier prioriterer arbeidet med å få flest mulig til å gjennomføre opplæringen på videregående skoler og i lærebedrifter, sier Haavorstad.

Økning de to siste årene

Det er nå 74,1 prosent av elevene som startet på videregående opplæring for fem år siden som har fullført og bestått. Økningen er på 0,6 prosentpoeng fra i fjor, da andelen igjen hadde økt med to prosentpoeng fra året før.

— Dette betyr at nærmere 100 flere elever har fullført sin videregående opplæring sammenlignet med et par år siden. Selv om Vest-Agder ligger godt an sammenlignet med mange andre fylker, håper vi jo på å øke andelen ytterligere, sier Olav Haavorstad.

Hovedutvalgslederen tror et viktig virkemiddel for å få flere til å fullføre videregående opplæring er å opprette flere læreplasser. Her mener han også kommunene har et stort ansvar.

Har 77 prosent som mål

Vest-Agder fylkeskommune har et mål om at 77 prosent av ungdommene skal bestå videregående opplæring. Andelen som fullfører skolegangen er som ellers i landet større blant elevene som velger studiespesialisering enn for de som tar yrkesfag.

Elevene som starter på videregående opplæring i Vest-Agder har ved oppstart lavere karakterer fra videregående skole enn landsgjennomsnittet. At gjennomføringsgraden likevel er i landstoppen er det de videregående skolene og lærebedriftene som får mye av æren for.