— Matematikk er det faget som flest stryker i på videregående. Vi har i år derfor sendt brev med invitasjon til 900 avgangselever ved ungdomsskolene som fikk karakteren 2 eller svakere ved jul. Disse får tilbud om et gratis forkurs i matematikk. Undervisningen går over halvannen uke før skolestart i august. Sommerskolen er lagt til Kristiansand og Lyngdal, men er altså et tilbud til ungdom i hele fylket, sier rådgivingskoordinator Sheila Benestad i Vest-Agder fylkeskommune.

- God oppslutning

I fjor var det bare de som bodde i Kristiansand som fikk tilbud om sommerskole. Da var det 55 av de 220 inviterte som fulgte matematikkundervisningen i sommervarmen. Det synes Benestad er en svært god oppslutning.

Elever som ønsker det kan i etterkant av kurset gå opp til eksamen som privatist.

— På sommerskolen trenger ingen å være redde for å dumme seg ut. Alle spørsmål er lov, sier Benestad.

Ti prosent stryk

På yrkesfag var det i fjor rundt ti prosent av elevene som gikk første året på videregående i Vest-Agder som strøk i matematikk, mens strykprosenten for de som kommer opp i eksamen i mattematikk var på 20 prosent. Strykprosenten på studiespesialisering (allmennfag) ligger på rundt åtte prosent.

Fylkeskommunen arrangerer i sommer også sommerkurs i naturfag, samt et tilbud til de som ikke har fått vurdering i kroppsøving.

— Vest-Agder fylkeskommune har et mål om at 77 prosent av elevene som begynner på videregående skal gjennomføre og bestå. I dag er vi kommet opp i 74 prosent, som er over godt over landsgjennomsnittet, sier Benestad.