For de aller fleste elevene i Vest-Agder betyr en slik ordning at de kan slippe nynorsk.

— De som skal videre fra videregående til fag som juss og medisin møter et veldig høyt karakterkrav. Nynorsk trekker ofte karaktersnittet veldig ned, og det blir en akilleshæl for mange, sier Steinar Bergstøl Andersen (Frp), medlem i hovedutvalg for utdanning og kultur i Vest-Agder.

Frp jobber nå med å skaffe flertall for at Vest-Agder innfører en prøveordning med valgfritt sidemål. Dette har de foreslått før, uten å få flertall. Nå prøver de en ny strategi og vil gjøre saken til en del budsjettsamarbeidet mellom KrF, Frp, Høyre og Senterpartiet.

Det øker sjansen for å få innført ordningen, siden den kan bli en del av et kompromiss om hele budsjettet.

Styrker andre fag

Frp kommer til å møte motstand fra blant andre Senterpartiet.

— Undervisning i sidemål betyr at man får en dypere forståelse for språket, og det er en fordel for alle at man kan begge målformer. For mange vil også sidemål ligge nærmere talemålet enn hovedmål, sier Sigmund Oksefjell.

For å få gjennomslag for sitt forslag, må Frp ha støtte av Senterpartiet. Sigmund Oksefjell vil ha obligatorisk sidemål og synes det er underlig at Frp fremmer saken under behandling av budsjettet. Foto: Torbjørn Witzøe

Han mener det er feil å kalle sidemål en «akilleshæl«

— Min erfaring er at mange blir sterkere i språk ved å ha sidemål.

Også Noregs Mållag har engasjert seg når saken har vært oppe tidligere. De viser til at det er helt andre fag enn sidemål som får elvene til å droppe ut(se fakta). Strykprosenten er for eksempel mye høyere i matematikk.

Steinar Bergstøl Andersen mener derimot at elevene må få velge og at de som ikke vil ha sidemål skal få fordype seg i hovedmål, engelsk eller et annet fremmedspråk.

— Vi er en del av et internasjonalt samfunn der det blir viktigere å kunne beherske andre språk. De som har bokmål som hovedmål vil skjønne nynorsk og omvendt og det er ikke nødvendig at dette er obligatorisk, sier Andersen.

Får støtte

Det er ikke bare Frp som vil avskaffe dagens ordning. Også Elevorganisasjonen vil gjøre sidemål valgfritt.

Dennis Torkelsen er leder av Elevorganisasjonen i Vest-Agder. De støtter forslaget om å droppe sidemål. For de fleste elevene vil det si at de kun får opplæring i bokmål i videregående. Foto: Jarle R. Martinsen

— Våre medlemmer i Vest-Agder har sagt ifra om at før man skal begynne å lære sidemål, må man kunne sitt eget hovedmål. Gjennomsnittskarakteren er altfor lav i hovedmål, og det å skulle presse på med sidemål og holde det obligatorisk, fører til at man ikke får tid nok til sitt eget hovedmål. Det er ikke rett prioritering, sier Dennis Torkelsen, leder i Elevorganisasjonen i Vest-Agder.

Han mener mer valgfrihet også er viktig for elevenes motivasjon.

Prøveordning

I tillegg til at Sp må stemme for å kutte obligatorisk sidemål, må Frp også få med seg KrF.

— Jeg vet at denne saken har vært oppe tidligere, men det er ikke en problemstilling vi har drøftet, så det får vi komme tilbake til, sier Anne Ma Timenes, leder i Hovedutvalg for kultur og utdanning

Frp presiserer at elevene fortsatt vil lese nynorsk og få opplæring om forfattere som skriver på nynorsk. I tillegg vil det være en prøveordning.

Sigmund Oksefjell mener det ikke trengs.

— Det blir kjørt prøveprosjekter andre steder i landet, så la oss heller se på resultatene av de, sier han.