— Jeg synes det er veldig bra at så mange elever ønsker å gå Pre-IB, sier IB-koordinator ved Kristiansand katedralskole Gimle, Vibeke Lauritsen. IB-linja er videregående skole med alt på engelsk.

Ikke overrasket

For å komme inn på Pre-IB fra høsten, må man i første runde ha minst 49,6 poeng fra ungdomskolen.

— Poenggrensen har vært stabil de siste årene og ligget på rundt 50 poeng. Elevene som søker er generelt flinke og ønsker å bruke tid på skolearbeid, forteller Lauritsen.

Lauritsen mener det er mange grunner til at etterspørselen er stor.

— Elevene får en forsmak av å gå på IB-linja. I tillegg til engelskfaget får de undervisning i naturfag og matematikk på engelsk. En annen fordel er at eleven får kjennskap til miljøet, rutiner og lærere. De elevene som ikke ønsker å gå IB-linja videre har mulighet til å begynne rett i andreklasse studiespesialisering. Hvert år er det omtrent en av tre elever som ikke ønsker å fortsette, sier hun.

Stor pågang på forskerlinja

Forskerlinja på Vågsbygd videregående skole er et nyoppstartet tilbud fra høsten. 30 elever har fått tilbud om studieplass, og poenggrensen er 45,9 poeng.

— Til å være første året er det veldig bra at så mange vil gå forskerlinja. Jeg synes det er inspirerende at så mange unge mennesker ønsker å forske og prøve noe helt nytt, forteller rektor ved Vågsbygd videregående skole, Åse Lill Kimestad.

Vågsbygd videregående skole er den eneste skolen med tilbudet i Vest-Agder.

— Jeg tror tilbudet er populært fordi eleven får prøvd seg i praksis og får en fordypning i realfag. Forskerlinja vil ha god kontakt med næringslivet i Kristiansand, og vi har etablert kontakt med mange bedrifter, sier hun.

Flere søkere på ordinær studiespesialisering

Inntaksleder i Vest-Agder fylkeskommune, Reidar Kyllesdal, forteller at mange søker ordinær studiespesialisering.

— Vi har merket større pågang i år. Vågsbygd videregående skole hadde en poenggrense på 23,3 poeng i fjor, mens i år er poengrensen på 40 poeng.

Lister videregående skole, studiested Flekkefjord, har den høyeste poenggrensen i ordinær studiespesialisering. Poenggrensen er 40,6 poeng, og i år er det flere søkere enn tidligere.

— I år har det vært ekstra mange søkere og flere står på venteliste for å komme inn. Ellers er det ikke store endringer i poenggrensene fra år til i fjor. De linjene som ligger i toppen har vært stabile de siste årene.

Siste frist for å svare på studieplassen er 24. juli.

— Hvert år er det ca. 200 som takker nei til skoleplass. I år var det 6789 som fikk skoleplass ved første inntaksrunde, og derfor vil de resterende 75 som ikke fikk plass nå få et tilbud rundt 5. august, forteller Kyllesdal, og legger til:

— Om du har fullført ungdomsskolen og skrevet deg ut, har du krav på skoleplass.