KRISTIANSAND: — Hver dag. Hver time. Hvert minutt blir unge utsatt for venstre- og høyreradikal ekstremisme.

Slik åpnet Omar Sadiq sin tale på Arkivet torsdag formiddag. Han er daglig leder og interkommunal rådgiver i Plattform - Norsk institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Instituttet skal holde til i Arkivet, og består av tre personer.

Statssekretær Ove Vanebo i Justisdepartementet åpnet senteret ved å klippe den røde snora klokken 11.45 torsdag formiddag.

foto
Omar Sadiq står i spissen for den nye felles satsingen til alle de 30 Agder-kommunene, politiet og Stiftelsen Arkivet for å hindre muslimsk radikalisering. Her under åpningen avsatsingen torsdag formiddag. Foto: Kjetil Nygaard

— Dessverre er vi allerede sent ute. Men heldigvis er vi ikke så veldig sent ute på det blide Sørland. Derfor er det utrolig gledelig å kunne stå her i dag, og åpne Plattform, sier Sadiq fra talerstolen.

Samler kompetanse

Sadiq er de 30 kommunene i Agders representant. Med seg på laget har han Rose Olsen i Agder politidistrikt, som er leder for forebyggende arbeid mot radikalisering, og forskningsleder Kjetil Grødum representerer Arkivet.

- Vi samler en spennende kompetanse som skal spille på våre styrker, dele kunnskap og ta raske beslutninger, sier den daglige lederen.

- Look to Agder!

Politimester Kirsten Lindeberg sa under åpningen at det er en stor dag for Agder politidistrikt.

- Look to Agder! Vi vil gjøre vårt fra politiets side for at det er det som sies om det forebyggende arbeidet Plattform skal gjøre, sa hun.

Hun sa også at når politiet kommer på banen, er det ofte allerede for seint.

foto
Politimester Kirsten Lindeberg mener åpningen av Plattforn er en gledens dag for Agder politidistrikt. Foto: Kjetil Nygaard

— En lærer, en saksbehandler i NAV eller en ansatt i barnevernet vil ofte kunne fange opp ting mye tidligere enn oss, forklarte hun.Gjennom Plattform håper hun at det vil skje.

- Forskning viser at det ofte er sårbare perosner som sliter med rus, psykiatri og kriminalitet som blir rekruttert til ekstreme miljøer. Vi må sørge for å få dem på rett spor, å gi dem en venn, før de havner der, sa politimesteren.

- Få ungdom på rett spor

Fylkesordfører i Aust-Agder og styreleder i KS Agder, Tellef Inge Mørland (Ap), overrakte Sadiq en blomst under åpningen.

— Vi håper prosjektet skal vokse, akkurat som denne blomsten. Det er ekstremt viktig at kommunene er til stede og møter de ungdommene som er i ferd med å falle utenfor. Vi må ta tak og få dem på rett spor. Kommunene i Agder har vært på offensiven, og derfor har vi fått tildelt 2,3 millioner kroner til dette prosjektet, sa Mørland.

foto
Fylkesordfører i Aust-Agder og styreleder i KS Agder, Tellef Inge Mørland (Ap), overrekker en blomst til daglig leder Omar Sadic i Plattform. Foto: Kjetil Nygaard