Erna Solberg trekker frem Oslo og Krisitansands forebyggende arbeid mot ekstremisme. Foto: Kjartan Bjelland

Onsdag morgen diskuterte statsminister Erna Solberg (H) integrering og kamp mot radikalisering i radioprogrammet Politisk Kvarter på NRK P2.

Bakgrunnen var terroren i Brussel dagen før.

I programmet trakk statsministeren frem Kristiansand som en by som jobber godt på dette feltet.

Belgia-møte

— Jeg møtte Belgias statsminister for to og en halv uke siden. Vi diskuterte blant annet at Belgia kan lære noe Norge. Det er interesse for lokalsamfunnsarbeid for å forhindre radikalisering. Oslo og Kristiansand har virkelig tatt krafttak, og er med i et stort internasjonalt bynettverk. Der ønsker vi belgiske byer med, sa Solberg.

Erna Solberg trekker frem Oslo og Krisitansands forebyggende arbeid mot ekstremisme. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er hyggelig at Erna Solberg nevner dette. Det er et kjempespennende prosjekt, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). I oktober var han i New York og var med på etableringen av «Strong Cities Network».

Oslo og Kristiansand har virkelig tatt krafttak, og er med i et stort internasjonalt bynettverk

Kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved Statsministerens kontor bekrefter at Solberg siktet til dette nettverket da hun roste Kristiansand.

— Det er et veldig interessant arbeid, sier Samland.

Antwerpen er med

Nettverket består av en del av verdens største byer som London, New York, Paris og Tunis. I Norge er Oslo og Kristiansand representert blant de 35 byene på verdensbasis. Selv om statsministeren sa at hun ville ha med belgiske byer, er en av storbyene i landet, Antwerpen, med i nettverket.

— Vi ble invitert med av USA. Det er virkelig en ære, sier Jørgen Kristiansen. Han sier at Kristiansand er en liten by i denne sammenhengen. Han var i New York sammen med blant annet politistasjonssjef Ole Hortemo.

— Poenget er at ekstremisme like gjerne kan oppstå på små steder som i store byer, sier Kristiansen. Neste toppmøte i nettverket et i Antalya i Tyrkia i mai.

Forebygger

Hensikten med nettverket er å forebygge radikalisering, ekstremisme og terror. Deling av kunnskap og læring av hverandre er det viktigste de gjør. Blant annet skal de bygge en felles kunnskapsbank og databaser med best praksis.

Varaordfører i Kristiansand Jørgen Kristiansen (t.v.) og borgermester i New York Bill de Blasio var med på å grunnlegge Strong Cities Network. Foto: Privat

Varaordføreren sier at Kristiansand har fått ros for sitt forebyggende arbeid og samarbeid på tvers. Byen har samarbeidet med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og har ansatt en koordinator som skal forebygge kriminalitet i Johanne Benitz Nilsen.

— Så vidt vi vet har det ikke reist noen fremmedkrigere herfra, sier Kristiansen.

Fadderordninger

Kristiansen opplyser også at han og kommunens flyktningsjef Elisabeth Engmyr i forrige uke var på en flyktningkonferanse i Rostock i Tyskland. Der fikk han mye oppmerksomhet fra mediene omkring fadderordninger i Kristiansand.

— I Kristiansand finnes det både i regi av Røde Kors og av enkelte menigheter. Det fungerer veldig bra, og bidrar til at vi ser den enkelte. Lykkes vi med det, så bidrar det også godt til integreringen, mener han.

Vi må alle lære av hverandre for at Europa skal få være det åpne samfunnet vi vil at det skal være

— Tror du belgiske byer kan lære av dette arbeidet?

— Vi må alle lære av hverandre for at Europa skal få være det åpne samfunnet vi vil at det skal være. Hele Europa må ha fokus på disse tingene. Vi må jobbe på mange plan. Etterretning er viktig, men samtidig trenger vi det langsiktige og forebyggende arbeidet, sier varaordføreren.