— Jeg kan bekrefte at vi er kjent med to saker der våre ansatte har havnet i konflikt med loven i Singapore, sier Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør i NOV.

Orchard Road i Singapore er en populær handlegate på dagtid, og et pub- og restaurantområde kveldstid. Her i enden av gata ligger det ulovlige sexmarkedet Orchard Towers, som er døpt "Sørlandssenteret" i det norske miljøet i Singapore. Foto: Tarjei Leer-Salvesen

Den ene hendelsen skal ha skjedd nattestid i Orchard Road, hvor det ligger mange puber og utesteder. Her ligger også det ulovlige sexmarkedet Orchard Towers, som kalles «Sørlandssenteret» i det norske miljøet. Den andre hendelsen skal ha skjedd på et hotell et lite stykke unna.

Forskjellige saker

En lokal journalist var øyenvitne til den ene hendelsen. Den kinesiske avisen Shin Min Daily News var først til å rapportere om saken. Flere asiatiske aviser skriver at en full mann tidlig om morgenen den 15. juni stjal en traktor fra en byggeplass og kjørte den inn på et busstopp og rammet fire drosjer.

NOV vil ikke gå i detalj om hva som har skjedd, og vil heller ikke bekrefte om de to ansatte har kommet hjem til Norge eller fortsatt befinner seg i Singapore. Etter det Fædrelandsvennen erfarer skal de to arrestasjonene ha utgangspunkt i to hendelser som er uavhengig av hverandre og utspilte seg på ulikt tidspunkt.

Strenge straffer

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø sier NOV ser alvorlig på sakene som har ført til de to arrestasjonene av selskapets ansatte i Singapore. Her sammen med HR-direktør Kjell Hammen etter at de to besøkte Orchard Road i Singapore i fjor. Foto: Erling S. Hægeland

Den andre hendelsen innebærer i følge lokale medier påstander om trakassering og vold, blant annet mot en politireservist. I følge nettstedet Asia One risikerer nordmannen en strafferamme på inntil sju års fengsel for sin oppførsel.Singapore er kjent for sine strenge straffer.

I april i fjor ble en annen nordmann, denne fra Mandal, dømt til seks uker fengsel etter å ha banket opp en drosjesjåfør i fylla i den samme gaten i Singapore. Mannen var ansatt i et britisk shippingselskap og hadde ingenting med NOV å gjøre. Hendelser der utenlandske arbeidere blir arrestert Singapore involverer ofte rus og vold, og dette er et problem flere firmaer har fått erfare.

Arbeidstillatelse i Singapore blir knyttet til at man har ren vandel.

Alvorlig

Det siste året har NOV rettet et ekstra fokus på problemstillingene rundt sexkjøp i arbeidet med sine etiske retningslinjer. HR-direktør Kjell Hammen og informasjonsdirektør Dag Nordbø fra NOV besøkte Singapore og tilbrakte en natt i den aktuelle gaten og på det såkalte «Sørlandssenteret». Da de kom tilbake, sa de at også rus er en viktig problemstilling å jobbe videre med. Både NOV og de andre oljeservicebedriftene i Singapore jobber med arbeidsplasser med høy risiko og strenge krav til sikkerhet.— Vi behandler begge disse sakene i tråd med vårt personalregelverk, sier Dag Nordbø nå, og legger til:

— Vi ser alvorlig på disse sakene.

Vet du noe mer om disse sakene? Da vil Fædrelandsvennen gjerne ha kontakt med deg.