— Jeg synes debatten er veldig overfladisk. Det handler om skapelsesteologi, og det er en skapelsesordning. Det er sånne dype spørsmål som Bibelen er klar på fra begynnelse til slutt, slik jeg ser det. Å kapre ekteskapet til å bli kjønnsnøytralt, og kanskje antallnøytralt etter hvert, det er det mest dramatiske man kan gjøre, sa Benestad i sitt åpningsinlegg.

Åpen eller lukket

Debattarrangør var Åpen Folkekirke og Skeive dager LLH Sør som åpnet sitt årlige arrangement torsdag med denne debatten. Med utgangspunkt i at det er kirkevalg i Den norske kirke samtidig med kommune- og fylkestingsvalget, stilte de spørsmål ved hvilken retning kirka skal gå; skal den bli mer åpen, eller skal den bli mer lukket?

På Clarion Ernst Hotell hadde arrangøren skaffet Pål Repstad, professor i religionssosiologi ved UiA, som debattleder. Og til tross for hans sedvanlige sørlandske flegma oppstod tydelige skillelinjer i meningene i panelet og blant et hundretalls, godt voksne frammøtte. Aldri før har Skeive Dager opplevd så mange mennesker på åpningsmøtet sitt, opplyste Emil Otto Syvertsen i LLH SØR.

Opprørt

Kristin Gunleiksrud Raaum, styremedlem i Åpen folkekirke og nestleder i Kirkerådet satt i panelet og ble svært opprørt over Benestads frykt for at ekteskapet som institusjon skal rakne dersom likekjønnede får gifte seg i kirken.

— Det beskrives mange former for ekteskap i Bibelen. Kong Salomo hadde 700 hustruer, for eksempel og jeg tror ikke mange her i dag ville ønsket å leve i den ekteskapsformen som eksisterte på Jesu tid, sa Gunleiksrud Raaum og påpekte at argumentet om en «skapelsesordning» er det samme som ble brukt for å rettferdiggjøre både slaveri og motstand mot kvinnelige prester.

Fra salen reiste en av lærerne ved Vågsbygd videregående skole, Bjørg Irene Samuelsen, seg og utbrøt:

Krenkende

— Skjønner dere ikke hvor krenkende det er når dere vil nekte folk som er glade i hverandre å få gifte seg med Guds velsignelse med argumenter om at da kan også tre damer og 50 menn få lov?

Biskop Stein Reinertsen, som er mot likekjønnet vigsel, sa at han ikke opplever noen form for krenkelser mellom biskopene som har forskjellig syn i denne saken.

Guds bilde

Kjetil Drangsholt, styremedlem Åpen folkekirke i Agder og Telemark, sa at homofile er skapt i Guds bilde:

— Og det er bra. Vi skal ha en åpen og inkluderende kirke.

Å dømme etter reaksjonene i salen var det et klart flertall som ikke står på Reinertsen og Benestads side.

Det ble pekt på at kirken ikke klarer å oppfylle sin misjonerende virksomhet på grunn av homosaken, fordi den støter folk bort.

Kjærlighetsbudet

Gunleiksrud Raaum mente denne saken ikke handler om å redde kirken, eller å tilpasse seg tidsånden for å tekkes unge mennesker:

— Likekjønnet ekteskap er en nødvendig konsekvens av evangeliet, all teologi må måles opp mot Jesu kjærlighetsbud; mennesker skal behandles på anstendig vis, sa hun.