Mens vanlige medlemmer i Den norske kirke (Dnk) i høst skal velge sine representanter til «Kirkens storting» — Kirkemøtet, velger også prester og andre ansatte i bispedømmet sine egen representanter.

I valg-materiellet fremgår det hvilke kandidater fra Agder og Telemark bispedømme som vil at kirken skal åpne for vigsel av likekjønnede.

Sokneprest i Kristiansand domkirke, Aud Sunde Smemo, stiller til valg.

Allerede for et år siden fortalte hun i Fædrelandsvennen at hun ønsker at kirken skal åpne for vigsel av likekjønnede. Den gangen var hun urolig for at utspillet ikke skulle føre «til dialog, men at vi biter hverandre».

Når hun nå i valg-materiellet begrunner sitt ja til homo-vigsel skriver hun blant annet at Jesus advarer mot å «legge byrder på andre som man selv slipper å bære». Og at «av og til er livet slik at det å følge en ferdig opptrukket kurs fører mennesket til ulykke. Denne vissheten har gjort mye med meg, og kalt meg til å tenke om igjen i dette spørsmålet.«

Demotiverende fokus

— Hvilken rolle spiller spørsmålet om likekjønnet ekteskap for din motivasjon for å stille til valg?

Samtidig er det så krevende at dette spørsmålet får alt fokus, at dette nesten førte til at jeg sa nei til å stille til valg.- Dette er absolutt et aktuelt tema i det kommende kirkevalget. Samtidig er det så krevende at dette spørsmålet får alt fokus, at dette nesten førte til at jeg sa nei til å stille til valg. For min motivasjon handler ikke om dette ene spørsmålet, Jeg ønsker å bidra til en varm og god kirke som når bredt ut, sier Aud Sunde Smemo til Fædrelandsvennen.

Kapellanen i Øyestad menighet, Thore Wiig Andersen, stiller også til valg, og som Sunde Smemo vil han at kirken skal vie likekjønnede. De tre øvrige kandidatene prestene på Sørlandet kan velge mellom, Trond Engnes (Siljan), Raymond Cato Torsvik (Vennesla) og Karthrine Tallaksen Skjerdal (Høvåg/Lillesand), er i mot.

«For meg blir tilliten til Bibelen og den kirkelige tradisjonen utslagsgivende,» skriver Tallaksen Skjerdal, og til Fædrelandvennen sier hun:

— Homofilisaken er en del av motivasjonen, men ikke hele. Hele kirkens framtid er spennende, og jeg er særlig opptatt av vårt møte med barn og unge.

Enkelt valg

For de organister, diakoner og andre ansatte som mener det er helt avgjørende at kirken åpner for homo-bryllup i neste fireårsperiode, er valget enkelt i det sørligste bispedømmet. For på deres valgliste er det kun én av de seks kandidatene som ønsker slik vielse velkommen. Det er daglig leder i Lund menighet, Torunn Haugen Jerstad.

Hun forteller at hun «er opptatt av at de homofile skal få mot til å leve og mot til å tro», men heller ikke for Haugen Jerstad er denne saken avgjørende for at hun stiller til valg.

— Jeg ville stilt uansett, sier hun, og legger til:

— Jeg er konservativ på en del ting og liberal for eksempel når det gjelder homofili og Israel - vanskelig å putte i bås.

Geir Ivar Bjerkestrand, organist i Landvik og Eide, representerer de ansatte i bispedømmerådet nå. Han ønsker gjenvalg, og vil fortsatt hindre vigsel av homofile.

Det er klart dette er en avgjørende sak for hele kirkens framtid...- Det er klart dette er en avgjørende sak for hele kirkens framtid, men min motivasjon går ut over det. Jeg vil særlig legge vekt på rollen til oss ansatte som ikke er prester, sier Bjerkestrand.

De øvrige som stiller til dette valget er Martin Stærk, kirkeverge i Bø, Stig Kjenstad, diakon i Hjartdal, Kristin Krogsgaard Helland, kantor i Drangedal og Helene Horverak, daglig leder i Hellemyr.