Skeive Sørlandsdagergår over fire dager og byr på debatter, filmer, show, parade, kafé, fest og tur. Har du kontroll?

Det er heldigvis ikke bare meg som driver denne festivalen. Vi er åtte-ni i komiteen, samt en håndfull frivillige i tillegg. Jeg har drevet med dette siden 2009, og den erfaringen kommer godt med.

Hva blir høydepunktet under dagene?

Jeg håper at det blir regnbuetorvet, og paraden etterpå. Vi er på stand på Øvre torv sammen med representanter for ulike organisasjoner og politiske partier. Der kan byens befolkning komme og hilse på, få med seg appeller, underholdning og livemusikk. Det blir et oppspark til og avsluttes med paraden. Den vil forhåpentligvis toppe det hele.

Hvorfor er det behov for denne festivalen?

Det er mange grunner til det. I Norge at vi er heldige og har kommet langt med hensyn til rettigheter og diskrimineringsvern. Det gir oss grunn til å feire. Jeg var nylig på Europride i Riga, den første i en tidligere sovjetstat. Der sto opprørspoliti for langs ruta. Så i erkjennelse av at ikke alle har det bra, er festivalen også en anledning til å vise solidaritet. Det er også viktig å vise at vi finnes, at vi er mange, og at vi er like mangfoldige som befolkningen for øvrig.

Lene Tønnessen i LLH Sør vil at alle skal føle seg velkomne hos dem. – Vi har selv blitt møtt av så mange stengte dører, og er opptatt av å holde dørene åpne for alle. Foto: Reidar Kollstad

Møtes dere på en annen måte her i Kristiansand enn i andre byer ved slike arrangementer?

Kristiansand er en mindre by, men vår festival er faktisk landets tredje største, etter Oslo Pride og Regnbuedagene i Bergen. Tilbakemeldingene vi får er at det er intimt og hyggelig. Mindre forhold gjør at det er lettere å komme i kontakt med folk, samtidig som stemningen er like god som i Oslo. Det er vi veldig fornøyde med.

Hvorfor heter det skeive dager?

Det er veldig omdiskutert at vi bruker ordet skeive, men her i LLH Sør brukes det som en paraplybetegnelse for alle grupper vi jobber for, både lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Noen lurer på om alle andre er rette når vi er skeive, men det er en oversettelse av uttrykket queer, og skeiv er det nærmeste vi kommer på norsk. Det er en egen kultur som handler om å være liberal når det kommer til kjønn og seksualitet.

Bidrar ikke betegnelsen skeive til å stigmatisere LHBT-personer ytterligere?

Det er en debatt, også innad i LLH. For enkelte stigmatiserer det, men jeg tror og håper at det blir oppfattet som en fellesbetegnelse enten er kristenkonservativ eller blitzer. De som først tar i bruk de stygge slengordene, er gjerne de utskjelte gruppene selv. I det ligger både selvironi og forsvar. Vi hadde ikke overlevd uten selvironien.

Har holdningen til festivalen endret seg over tid?

Ja, det ser vi særlig på regnbuetorvet og paraden. I starten var vi femti i paraden, i fjor var vi oppe i 400. Vi merker det på publikum også. Mange drar til byen for å se på oss, det føles som vi hører til og er en del av byen. Det er en god følelse.

Likevel sier du at mange skeive ikke tør gå i paraden. Hvorfor ikke?

Fordi det er sånn, særlig i denne landsdelen, at mange føler de må være heteronormative, og ikke vil vise seg fram. Det er litt trist.

Hva hvis de ikke har lyst til å være så synlige?

Det er en ærlig sak, men vi opplever at mange trekker seg inn i et heteronormativt skall når de flytter tilbake til Sørlandet. Det er nok en holdning at «jo jeg er homo, men jeg trenger ikke flagge det».

Må en være litt frampå for å føle seg hjemme i LLH?

Det håper jeg ikke, vi vil at alle skal føle seg velkomne. Vi har selv blitt møtt av så mange stengte dører, og er opptatt av å holde dørene åpne for alle.

Ett av innslagene under festivalen er et [debattmøte med biskop Stein Reinertsen og Øivind Benestad](http://www.fvn.no/lokalt/Inviterer-sin-argeste-motstander-2872101.html), sistnevnte regnes som en konservativ motstander av likekjønnet ekteskap. Hva forventet du å få ut av debatten?

Det er lettere å svare på hva jeg ønsket å få ut av den. Det er at det går opp noen lys både for Benestad og biskopen, når de møter oss på hjemmebane og ser at vi er som folk flest. Kanskje får de et litt mer nyansert syn på oss. Samtidig er de våre gjester, og skal møtes med respekt.

Hvorfor skal homofile på død og liv vies i kirken, når flertallet i alle år har sagt nei?

Mange har behov for å være en del av kirken og bruke den aktivt. De føler vel at de ikke kan være hele mennesker i kirka når de blir tatt imot med forbehold. Jeg bor på Flekkerøya, og en lørdag jeg hørte kirkeklokkene kime til bryllup, slo det meg at det blir lenge til de kimer for noen av mine venner.

Finnes det argumenter fra motparten som du har respekt eller forståelse for?

Jeg skjønner jo at de tror på det de sier. Men jeg forstår ikke hvordan de kan plukke ut homofili av Det gamle testamente og si det er galt, mens andre regler som er like strengt fremholdt overhodet ikke gjelder. I Det nye testamente kommer Jesus med kjærlighetsbudskapet, og jeg kan ikke forstå at det er så galt å ha kjærlighetsevne. Å elske og bli elsket.

Hva er Skeive Sørlandsdagers viktigste budskap?

At vi finnes, at vi er stolte over å vise det og at kjærligheten er betingelsesløs. Skeive Sørlandsdager handler om å få kompetanse ut til tjenesteytere, og feire og markere med underholdning og moro.

Hvem har det vanskeligst som skeiv i dag?

Bifile kvinner. De føler seg ikke hjemme hverken hos de heterofile eller de homofile. Det vet vi ut fra undersøkelser. Vi vet også at mange LHBT-personer har helseutfordringer, mange sliter med både psyke og rus.

Hvordan opplever du omgivelsenes holdning til dere?

Utelukkende positivt. Særlig etter kirkemøtet i Kristiansand er folk blitt flinke til å vise støtte. Da vi hang opp regnbueflagget på Lundsbroa, var det flere som tutet og viste tommel opp.

Hva vil du si til unge mennesker som strever med sin seksuelle identitet?

Alle må gjøre det som er best for dem, men jeg har selv kjent på at det sjeldent blir så ille som du frykter. De kan til og med få noen positive overraskelser. Og så er det mye bedre å være seg selv, uten bånd.

Kommer det mange ikke-skeive på deres arrangementer?

Ja, en del, men vi tar gjerne imot flere.

Hva gjør du søndag kveld når siste post på programmet er over?

Da inntar jeg sofaen sammen med kona og katten.