AGDER: — Jeg synes dette er skremmende, sier politioverbetjent Magne Storaker.

Han leder avsnittet for grov vold og seksuelle overgrep ved Agder politidistrikt og er bekymret over den store pågangen av slike saker i januar.

— Selv om det kan være statistiske tilfeldigheter som gjør at vi har fått inn så mange saker i det siste, er det all grunn til å advare. Så mange tilfeller på så kort tid sier noe om at det skjer et eller annet der ute, sier Storaker.

KLER AV SEG.

Han opplyser at det er samme mønsteret som går igjen i alle sakene:

Det starter alltid på de åpne pratelinjene som er tilgjengelige for alle.

Når to får interesse for hverandre, går de over til MSN der ingen andre har adgang.

Her blir det mer og mer seksuell prat. De kler av seg for hverandre foran et webkamera eller sender bilder til den andres mobiltelefon.

Så avtaler de å møtes.

I et par av tilfellene er det foreldrene til ofrene som har anmeldt saken til politiet. De andre sakene har politiet selv nøstet opp, men Storaker vil ikke kommentere detaljer her.

Han er imidlertid overbevist om at de seks tilfellene med tilknytning til Agder bare er toppen av et isfjell.

— Jeg vil ikke spekulere i konkrete størrelser, men det er store mørketall her. Helt klart.

I fire av de seks tilfellene endte kontakten med seksuelle handlinger. I to tilfeller klarte foreldrene å stanse et møte, men også det å legge opp til å ha sex med mindreårige regnes som et overgrep.

13.000 UNGE.

Fvn.no innhentet for kort tid siden opplysninger som viste at mer enn 13.000 tenåringer i Vest-Agder er registrerte brukere av Norges største nettsted Blink. Og at hver fjerde 15-åring har møtt noen de har truffet nettet.

Politioverbetjent Storaker oppfordrer nå foreldre til å holde oppsyn med barnas bruk av chattekanaler. Og til å snakke om farene ved slike kanaler.

— Er en 13-åring stor nok til å håndtere PC-en alene? Dette handler om å ansvarliggjøre bruken av maskinen. Overgrep starter gjerne med uskyldig prat på de åpne kanalene, men så tar det ene det andre, sier Storaker.

For egen del er han overrasket over hvor grov praten på chattekanalene kan være.

— I de sakene vi har fått inn, er det også ganske sjokkerende å se at det ender med sex første gang de treffer hverandre.

HØY STRAFF.

Storaker minner om at det er høye strafferammer for seksuell omgang med barn under 14 år. Sex med barn mellom 14 og 16 år kan også føre til fengsel (se faktaramme).

— Det er også straffbart å motta bilder med seksuelt tilsnitt av barn i denne alderen. Og å drive seksualisert prat med noen som ikke ønsker det, understreker Storaker.

Han opplyser at det ennå ikke er tatt ut påtale i noen av de seks sakene. Men vil ellers ikke kommentere spørsmål om pågripelser eller status for etterforskningen.