KRISTIANSAND: — Jeg synes bare det er bra de passer på. Hvis ikke kunne jeg vært hvor som helst nå, sier Anine Henriksen alvorlig.

Familien fra Tinnheia er rystet, men ikke overrasket over lørdagens oppslag i Fædrelandsvennen: Agder-politiet har fått melding om seks tilfeller der chatting har ført til sex med mindreårige, bare i løpet av januar måned.

— Voksne er gjerne naive og tenker at dette ikke skjer med våre barn, mener pappa Håkon Henriksen.

Nettvett Hos Henriksen er det høy bevissthet om internetts gleder - og farer. Tross Anines unge alder har hun vært aktiv på nett i tre-fire år, og tilbringer flere timer dagen foran sin bærbare pc.

13-åringen var en av de første brukerne av den populære chattekanalen Blink, i tillegg bruker hun MSN. Hun snakker bare med kjente, rundt 50 totalt.

Nesten hver dag er nettvett på leppene i Tinneia-familien.

— Det kan være en kort påminnelse om at «Nå må du huske{hellip}». Jeg vil anbefale voksne å snakke med barna om dette hver dag, eller en gang i uka. Alt du tror ikke skjer, kan skje, sier Håkon Henriksen (42).

Foreldre og datter har felles forståelse av at klare grenser for nettbruk er nødvendig.

— Vi har en regel om at hvis hun chatter, kan jeg når som helst komme og se på. Og hun vet ikke når jeg sjekker, forteller mamma Merethe Henriksen (39).

— Man behøver ikke henge over skulderen deres, men hvis pc-en plutselig skrus av når du kommer inn på rommet, er det obs obs. Da er noe galt, sier Håkon.

Droppet webkamera Anine har alltid tatt sine forholdsregler på nettet, og aldri havnet i ekle konversasjoner. Hun gir foreldrene mye av æren.

— De har forberedt meg på hva som kan skje. Hvis noen prøvde seg, ville jeg blokket dem eller skrudd av maskinen, forteller den datakyndige 13-åringen.

Hun hadde webkamera inntil for et par måneder siden, men etter å ha sett et program om uheldig bruk, ble hun enig med foreldrene om å droppe kameraet.

— Hvis døra er låst, og barnet har webkamera, vet du aldri hva som kan skje. Dessuten er det ikke gøy å bruke i lengden, mener Anine.

  • Det er lett å lure barna opp i situasjoner. Derfor er det så viktig å prate med dem om farene, og holde temaet varmt hele tiden, bemerker Merethe Henriksen.

Som lærer på Hellemyr skole bringer hun nettvett inn i skoletimene.

— Jeg tror også skolene må bidra til å lære barna opp i riktig nettbruk, sier hun.