KRISTIANSAND: — I den ene meldingen i dag stod det «Sæd.», så den avviste jeg med én gang. Vi har også hatt rasistiske meldinger, men det er sjeldent jeg må avvise veldig mange meldinger, sier Phuong Ha (17).

Hun jobber to ganger i uken, som en av åtte «vaktbikkjer» som filtrerer ut ufine meldinger på chattekanalen Bark2.no.

Kanalen er et samarbeid mellom TV 2-Interaktiv og Bark Media, og holder til i Kristiansand. Chattekanalen er åpen fra 15.45 til 18.00 på hverdagene.

Vanligvis avviser Phuong opptil ti meldinger hver dag. De ansatte i Bark2.no har ingen fy-ordliste over ord og uttrykk som ikke er lov til å bruke, men filtrerer bort det de synes er ufint.

hårfin balanse.

Daglig leder i Bark Media, Kjell Rune Nakkestad, mener filtrering er nødvendig for å ha et trygt nettsted for barn og unge. Men han synes også det er viktig at barn får lov til å bruke nettet.

— Foreldre må innse at internett har kommet for å bli, og da er det best å lære barna nett på en trygg og sikker måte. Det er ikke nødvendigvis best å si nei, sier Nakkestad.

Chattekanalen har også live-tv, der de sender musikkvideoer og har konkurranser, mens man kan chatte samtidig. Når pågangen er stor, må flere filtrere meldingene som kommer inn.

— Det er ressurskrevende, men det er nødvendig arbeid. Det blir lett kjedelig om vi kontrollerer for mye. Derfor siler ungdom ut meldingene, de kan både nett- og ungdomsspråket, og vet hva som er greit og ikke, forteller Nakkestad.

I stedet for at foreldre må overvåke barnas nettbruk, ønsker Bark Media å tilby noe som er helt trygt. Alle meldinger blir godkjent før de sendes ut på chatten, og det finnes ingen lukkede snakkerom.

NETTVETT.

— Det har vært fullt trykk på nettsiden siden 3. januar. Etter kun én måned har vi over 5000 unike brukere per uke, og opptil 2000 brukere hver eneste dag, sier Nakkestad. Målgruppen er barn og unge mellom ti og 14 år.

Nakkestad har ingen forståelse for nettsteder der redaktør ikke har oversikt over samtalene.

— Da er man medansvarlig for at folk kan treffe hverandre på en måte som ikke alltid er positiv. Det hadde vært en belastning å drive et nettsted med lukkede rom, sier Nakkestad.

Daglig leder i Barnevakten, Øystein Samnøen, mener at filtreringen er positiv.

— Denne type sider er bedre enn sider uten overvåkning. Noen kan føle at dette går utover talefriheten, men fordelene er større enn ulempene, sier Samnøen.