KRISTIANSAND: En jente fra Vest-Agder legger ut bilde av kroppen sin og skriver: "Her er rumpa mi, er den litt stor kanskje?"

Responsen lar ikke vente på seg, og det drysser inn med tilbud fra gutter som legger igjen både msn-adressene sine og telefonnumre med klare oppfordringer:

" Skulle hatt deg i senga, da hadde jeg ikke følt meg så alene. Kunne lagt meg stille ned ved siden av deg, å kost deg litt på ryggen... så ville jeg tatt på rumpa di mens jeg kysset deg på halsen! " skriver en gutt fra Aust-Agder som opplyser at han er 16 år.

Dersom jenta faller for "sjarmen", legger hun til gutten i sitt MSN-program, eller sender SMS til ham, og direktekontakt er opprettet. Dermed kan hun teoretisk sett allerede være i kontakt med en potensiell overgrepsmann.

Ikke anonyme På chatsider og nettsamfunn opererer tenåringer fra Agder med "anonyme" nick. Men de er ikke anonyme veldig lenge.

95 prosent av alle tenåringer på Agder har MSN-konto, og her chatter man ofte både med bilde og webcam. Her skjer utvekslingen av telefonnumre og avtaler om treff "IRL", eller "In real life".

Undersøkelser viser derimot at 13-19-åringer ikke bryr seg så hardt om hva de legger ut av informasjon om seg selv.

— Ungdom har en overdreven tro på at de er anonyme aktører på nett, forteller Astrid Føreland, IKT-lærer ved Vennesla ungdomsskole, til fvn.no. Hun leder Agder-nettprosjektet "Digital Dannelse" , som tar mål av seg å kartlegge tenåringers aktivitetet og holdning til kommunikasjon på nett. Prosjektet går over tre år.

Seksuelle overgrep - Alle snakker jo om seksuelle overgrep i forhold til nett, og det er jo resultat av ungdommers oppførsel på nett, sier hun.

- Selvsagt er det også de voksne som begår overgrepene som har skyld, men ett av de største problemene er at tenåringer er villige til å si så mye om seg selv på nett, sier Føreland.

— Kanskje vi kan klare å endre på andelen av folk som havner i overgrepssituasjon og graden av ubehagelige opplevelser gjennom prosjektet, sier hun.