BYGGER: Arkitekt Tor Linge Tønnessen, Sjur Eftevaag (Krag Gruppen), Jan Terje Bjelland (YIT) og Per Arne Kjøstvedt (PAK Invest) er blant giverne til husprosjektet som nå skal hete "Sammen for barn". De gjenopptar byggearbeidene nå, og håper å ha huset klart for salg i vår. Mercy Ships skal få 1/3 av inntektene fra salget. BYGGER: Arkitekt Tor Linge Tønnessen, Sjur Eftevaag (Krag Gruppen), Jan Terje Bjelland (YIT) og Per Arne Kjøstvedt (PAK Invest) er blant giverne til husprosjektet som nå skal hete "Sammen for barn". De gjenopptar byggearbeidene nå, og håper å ha huset klart for salg i vår. Mercy Ships skal få 1/3 av inntektene fra salget. Foto: Kjartan Bjelland

Løsning for Mercyhuset

Da problemene tårnet seg opp i stiftelsen Mercy Ships i vår, stanset giverne arbeidene med Mercyhuset. Nå er de i gang igjen, og har valgt å bytte navn på prosjektet og spre inntektene på flere organisasjoner.

KRISTIANSAND: — Vi har bestemt oss for å bygge dette huset ferdig nå. Det skal fortsatt være en gave, og Mercy Ships kommer til å få en tredel av summen – sannsynligvis den største enkeltgaven, sier Sjur Eftevaag, daglig leder i Krag Gruppen, som har donert tomten til Mercyhuset og har vært sentral i gruppa av givere siden prosjektet startet.

Han møter Fædrelandsvennen ved grunnmuren av det som er et stort dugnadsprosjekt og som involverer mange av Kristiansand-regionens bedrifter.

Barneprosjekter

Tanken var å reise en flott enebolig med stor tomt på Justneshalvøya, som vil få en anslått verdi på 6 millioner kroner. Den skulle gis i gave til stiftelsens Mercy Ships sitt arbeid med helserettet bistand. Arbeidene ble stanset i vår da det oppstod en dyp konflikt i stiftelsen som skulle motta pengene. Men i løpet av sommeren er nytt styre på plass i Mercy Ships, og konflikten rundt oppsigelse av daglig leder er forlikt.

— Nå ser vi fremover. Vi legger det som skjedde bak oss, og vil fullføre prosjektet. Det får et nytt navn, "Sammen for barn", og to tredeler av beløpet kommer til å komme andre bistandsorganisasjoner til gode, sier Eftevaag.

- Hvilke organisasjoner da?

— Det har vi ikke bestemt oss for ennå. Vi må ta den diskusjonen i givergruppen nå, sier han, og skotter bort på Per Arne Kjøstvedt (PAK Invest), Jan Terje Bjelland (YIT) og arkitekt Tor Linge Tønnessen (Strek).

Klart til våren

Bjelland sier det er ønskelig at organisasjonene som nyter godt av midlene fra hussalget har en lokal tilknytning. Men han vil ikke si hvem han har i tankene.

Kjøstvedt understreker at de vil spre midlene på minst to organisasjoner til, gjerne flere.

— Prinsippet vi har blitt enige om, er at prosjektene som støttes fra denne dugnaden skal ha en barneprofil. Justneshalvøya er Barnas Bydel, sier Eftevaag.

Arbeidene med å klargjøre "Sammen for barn"-huset begynner om kort tid. Selv om det ikke er mye av huset som er på plass nå, forteller arkitekt Linge Tønnessen at veggene stort sett er klare til å monteres.

— Vi regner med å kunne jobbe innvending gjennom vinteren, sier han.

Planen er at huset skal være klart for salg til våren.

Glede i Mercy Ships

I Mercy Ships mottas nyheten med glede, til tross for at stiftelsen nå vil motta mindre penger fra husprosjektet enn først antatt.

— Vi i Mercy Ships er veldig glade og takknemlige for at det er besluttet og ferdigstille huset. At pengene fra prosjektet skal deles med andre barn, er vi takknemlig for, sier Erling Natvig, som nå er både styreleder og daglig leder i Mercy Ships.

Pengene vil brukes i stiftelsens arbeid, der hovedprosjektet er sykehusskipet Africa Mercy.

— Vi i Mercy Ships som vil motta en tredel av gaven, ser frem til å hjelpe utrolig mange nødstilte mennesker – mennesker som vil få livsforvandlende hjelp, sier Natvig.

Vis fakta ↓
Fakta