KRISTIANSAND: — Bjørn Pettersen og Øyvind Lindseth er valgt inn igjen, og utgjør stiftelsesstyret sammen med Erling Natvig, Solfrid Quist Natvig, Helga Tofte Kjøstvedt, Don Stephens, meg selv og et nytt medlem, John Scott Jacobsen, sier Lars Karl Hult , nestleder i Mercy Ships og talsperson for styret i stiftelsen.

Lars Karl Hult Foto: Torstein Øen

Det nye styret ble valgt på et styremøte 3. juli, men verken Lindseth eller Pettersen deltok på møtet. De to fikk i vår beskjed om at de ikke var medlemmer av styret lenger etter at de forlot et styremøte 24. mars. Det skjedde i protest mot styreleder Erling Natvigs mistillitsforslag mot daglig leder. Nå er de altså valgt inn igjen, og ifølge Hult er beskjeden overbrakt til dem.

— Nå deltok ikke jeg personlig på møtet, kun via telefon, men jeg regner med at de har fått beskjed, sier Hult.

Aner ingenting

Når Fædrelandsvennen ringer Bjørn Pettersen, viser det seg derimot at noe helt annet er tilfelle.

— Hva sier du? Jeg har ikke fått noe beskjed om at jeg er med i styret igjen. Jeg kunne ikke delta på møtet på grunn av en nyoperert ankel. Det sa jeg også i fra om på forhånd, sier Pettersen.

— Hva tenker du om at du nå regnes som styremedlem igjen?

— Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Jeg blir jo litt satt ut av å få vite dette over telefonen fra en journalist. Jeg sa nei da de spurte om jeg ville tilbake i styret etter at jeg forlot møtet i mars. Før stiftelsestilsynet treffer en konklusjon, har jeg ingen planer om å bli med igjen. Dette sier en hel del om hvordan styret holder på, svarer Pettersen.

Trygve Holtskog

Reagerer

Trygve Holtskog og Truls A. Berntsen, som også fikk innkallelse til styremøtet i forrige uke, men ikke kunne stille, reagerer på det som skjer i stiftelsen.

— Hva er det egentlig som foregår? Hvordan skal vi forholde oss til dette? I det ene øyeblikket er vi inne, i det neste er vi ute. Det er jo fullstendig useriøst, sier Berntsen.

De to forlot, i likhet med Lindseth og Pettersen, det kontroversielle styremøte i mars. Siden har de fått beskjed om at de ikke er med i styret. Berntsen har hele tiden hevdet at han er ulovlig kastet ut av styret. Det samme har Øyvind Lindseth. Pettersen og Holtskog ga derimot beskjed om at de ikke lenger ønsket å være en del av det.

— Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til det som skjer, jeg aner ikke hva som foregår i det styret lenger. Når en attpåtil hører rykter om de har tatt inn andre medlemmer, så er det så useriøst som det kan få blitt, sier Holtskog.

I et referat fra styremøte 20. april, står også to nye navn, Beth Tungland og Aslak Bestul, oppført som nye styremedlemmer. Men det er de ikke, ifølge Hult.

— Det var snakk om å få dem inn som medlemmer, men det ble aldri noe av det. Tungland ønsket ikke stille, og Bestul ble aldri meldt inn.

Fædrelandsvennen har forsøkt å komme i kontakt med Øyvind Lindseth, men ikke fått svar.

- Fikk beskjed via advokat

Ståle Myhre, advokat for styret i Mercy Ships, sier Lindseth og Pettersen ble informert om at de er medlemmer av styret igjen via advokaten deres, Leif Oscar Olsen. Foto: Arkivfoto

Advokat Ståle Myhre, som representerer styret i Mercy Ships, sier Lindseth og Pettersen ble varslet om at de er en del av styret igjen via advokaten deres, Leif Oscar Olsen. Myhre sendte en e-post til Olsen 4. juli, dagen etter styremøtet.— Advokat Olsen, som bistår Truls Berntsen, Bjørn Pettersen og Øyvind Lindseth, ble informert om utfallet i valgene 4.juli 2012. Det er advokat Olsens ansvar å informere sine klienter Berntsen, Pettersen og Lindseth videre. Om og hvordan dette har skjedd har styret i Mercy Ships verken ansvar eller innsyn i. Det blir feil når det fremstilles som om de aktuelle personer ikke er blitt informert. Det er de altså, sier Myhre.

Han påpeker videre at Berntsen ikke ble valgt inn igjen, da hans periode var utløpt.

— Det som har skjedd i forhold til valgene er ganske enkelt at styret har tatt til etterretning at Pettersen og Lindseth, til tross for at de forlot styremøtet i mars, i ettertid har fastholdt fortsatt å være styremedlemmer. Styret har lagt dette til grunn slik at disse to fortsetter ut deres valgperioder. Truls Berntsens valgperiode var utløpt, men alle fire ble innkalt for å avklare deres innsigelse med hensyn til om de hadde trukket seg eller ikke. Ved utløp av valgperiode, slik det var for Holtskog og Berntsen, så har en ikke krav på å bli valgt på nytt, poengterer Myhre.

Leif Oscar Olsen bekrefter også å ha fått epost fra Myhre om valget.

— Det er riktig, jeg videresendte til Lindseth og Berntsen, men jeg visste at de to er på ferie. Pettersens epost-adresse har jeg ikke. Når det er sagt,

Gransker forholdene

Møteinnkallelsen til Berntsen, Holtskog, Pettersen og Lindseth kom like etter at stiftelsestilsynet hadde vært i Kristiansand for å snakke med de involverte partene i saken. Tilsynet holder på å granske det som har skjedd i stiftelsen.

— Vi har hatt samtaler med de impliserte partene og fått belyst saken fra flere perspektiv. Hovedproblemstillingen i denne saken er hvorvidt styret har vært beslutningsdyktige eller ei, og i hvilken grad vedtakene som er gjort er å regne som styrevedtak etter stiftelsesloven. Har man ikke fulgt gjeldende regelverk, så vil ikke heller vedtakene være gyldige, påpeker Tom S.B. Plünnecke, seniorrådgiver i stiftelsestilsynet.

Persongalleriet

Disse har en relasjon til Mercy-styret:

Medlemmer:

Erling Natvig: Styreleder i Mercy Ships .

Lars Karl Hult: Nestleder.

Solfrid Quist Natvig: Styremedlem og gift med styreleder.

Helga Tofte Kjøstvedt: Ble med i styret 3. desember i fjor, formelt meldt inn mai i år.

Don Stephens: Grunnlegger av Mercy Ships. Bor i USA.

John Scott Pedersen: Valgt inn som styremedlem 3. juli i år.

Usikkert:

Øyvind Lindseth: Forlot styremøtet i mars i protest mot mistillit mot daglig leder, fikk da beskjed om at han ikke lenger var med. Bestrider dette. Er nå valgt inn igjen.

Bjørn Pettersen: Forlot samme møte som Lindseth, men ga også skriftlig beskjed i etterkant om at han trakk seg. Ble spurt om å være med igjen, takket nei. Er nå valgt inn igjen uten å ha samtykket til det.

Truls A. Berntsen: Forlot samme møte som Lindseth og Pettersen, fikk da beskjed om at han ikke lenger var medlem. Bestrider dette.

Trygve Holtskog: Forlot samme møte som de tre ovennevnte, ga også muntlig beskjed om at han trakk seg.

Stod på liste:

Beth Thungland: Foreslått som nytt styremedlem på styremøte 20. april i år. Valgte, ifølge Hult, å trekke seg før hun ble meldt inn.

Aslak Bestul: Foreslått som nytt styremedlem på styremøte 20. april i år. Ble aldri valgt inn.

Presisering:

I den forrige artikkelen om denne saken, skrev vi at daglig leder i Mercy Ships ble satt av etter at styreleder og fem andre styremedlemmer stemte for det. Det riktige antallet er styreleder og fire medlemmer.