KRISTIANSAND: Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, skal styreleder Erling Natvig ha informert staben i Mercy Ships tirsdag om at han ville komme på stiftelsens kontor onsdag formiddag for å kaste ut daglig leder Arvid Solheim. Natvig mener styret har sagt opp Solheim. Men Solheim har bestridt oppsigelsen som usaklig, og Stiftelsestilsynet undersøker nå lovligheten av styrevedtakene rundt oppsigelsen. Saken er i tillegg stevnet for Kristiansand tingrett.

Likevel ønsket ikke styret i Mercy Ships Norge å vente lengre. 1. august ville de ha Solheim fjernet.

Onsdag formiddag kom Natvig til kontoret som annonsert. Han informerte da den ene ansatte som var der om at han selv midlertidig overtar lederfunksjonene. Natvig skal deretter ha inntatt Solheims kontor.

Fædrelandsvennen har fått bekreftet at begge de ansatte på kontoret i Kristiansand leverte inn sykmeldinger onsdag. Natvig styrer nå kontoret alene.

— Bare trist

Arvid Solheim selv holdt seg unna kontoret onsdag.

— Jeg kan bekrefte at Natvig har overtatt daglig ledelse, sier Solheim til Fædrelandsvennen.

— Er du fortsatt daglig leder, da?

— Jeg er jo ansatt som det, og jeg har bestridt oppsigelsen. Den er usaklig, og saken er stevnet inn for tingretten, sier Solheim.

Han synes utviklingen i konflikten i stiftelsen bare er trist, og har ikke lyst til å si så mye om situasjonen akkurat nå.

Mens styret har vært splittet og i konflikt med stiftelsens egen administrasjon, har Mercy Ships Norge siden mars stort sett vært opptatt med egne problemer. Siden stiftelsen ikke har Norad-finansiering, betyr det at driften tærer på kapitalen fra givernes bidrag.

— Jeg skulle gjerne sett at ting var annerledes, og at vi fikk brukt tiden på det som er hensikten med organisasjonen, sier Solheim

Arbeidende styreformann

Erling Natvig besvarte onsdag ikke Fædrelandsvennens gjentatte henvendelser. Det gjorde imidlertid styrets nestleder Lars Karl Hult.

— Jeg kan bekrefte at Natvig på styrets oppfordring har tatt en mer aktiv rolle overfor administrasjonen. Han er en ulønnet arbeidende styreformann.

— Ikke daglig leder, altså?

— Formelt ikke. Men i praksis er det han som styrer kontoret nå.

— Har dere satt i gang jakten på en permanent daglig leder?

— Vi gjør ikke det før Solheim er endelig ute av stillingen sin, sier Hult.

Regnskap og givere

Fremover skal Natvig ifølge Hult prioritere forholdet til giverne, den daglige driften og arbeidet overfor skoler og menighet.

— Og selvsagt må han følge opp regnskapet og budsjettstyringen, legger Hult til.

— Vi er informert om at de ansatte ved kontoret er sykmeldt. Hvordan jobber dere for å bedre arbeidsmiljøet slik at stiftelsen kan fungere igjen?

— Natvig begynte i funksjonen i dag. Han må få litt tid på seg til å se hva som er best å gjøre, sier Lars Karl Hult.