HADELAND: Dagfinn Edvardsen, fundraiser i Mercy Ships, har skrevet et åpent brev om utfordringene i stiftelsen Mercy Ships Norge. Der går han til harde angrep på styreleder Erling Natvig.

Fædrelandsvennnen har fått kopi av brevet, der Edvardsen anklager flertallet i styret for å ødelegge administrasjonens arbeid med å bygge opp stiftelsens hjelpearbeid. Edvardsen skryter av stiftelsens nasjonale leder Arvid Solheim, og kaller ham dyktig og profesjonell. Fordi brevet inneholder noen påstander det er vanskelig for oss å ettergå, har Fædrelandsvennen valgt å ikke publisere det i sin helhet, men i stedet referere deler av innholdet.

Mange anklager i brevet rammer spesielt styreleder, som Edvardsen mener har blandet sin rolle med daglig leders rolle, og som Edvardsen påstår selv ønsker å overta jobben som daglig leder.

— Det som har skjedd i Mercy Ships, er det mest useriøse jeg har sett av styreledelse og konflikthåndtering så langt i mitt arbeidsliv, tordner Edvardsen.

Han er også opptatt av organisasjonens regnskaper. Han reagerer sterkt på at styreleder fikk sendt regnskap og bilag hjem til seg privat, og at administrasjon og de som utgjorde resten av styret i vår, fortsatt ikke har sett regnskapet for fjoråret.

At revisorfirmaet sendte bilagene til styreleder privat, er bekreftet gjennom skriftlig korrespondanse som Fædrelandsvennen har fått tilgang til.

Forsvarer styreleder

Styreleder Erling Natvig har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser. Det gjør imidlertid styrets nestleder, Lars Karl Hult.

Han avviser at Natvig har ønsket stillingen som daglig leder på fast basis. Han sier tvert imot at Natvig ble tilbud stillingen før Solheim ble ansatt, men takket nei fordi han helst ville bidra med styrearbeid på mer frivillig basis. Likevel kan Natvig nå være aktuell som nasjonal leder i en periode.

— Vi kommer til å trenge en som kan fylle funksjonen som nasjonal leder nå når Arvid Solheim går av, sier Hult.

— Men det blir i så fall helt midlertidig, mens vi jakter på en som kan fylle jobben på lengre sikt.

Hvorvidt oppsigelsen av Solheim er gyldig, er en viktig del av striden i stiftelsen. Solheim har bestridt oppsigelsen.

Tok bilagene hjem

Edvardsens påstand om at styreleder blander seg i den daglige driften, avviser Hult.

— Dette er "hearsay", ubegrunnede rykter. Edvardsen jobber forresten ikke på kontoret i Kristiansand. Han er innleid konsulent med base på Hadeland, sier Hult.

Men på ett punkt bekrefter nestlederen i styret noe Edvardsen opplever som kritikkverdig.

— Det stemmer at bilagene til regnskapet ble sendt hjem til styreleder privat, sier Hult.

— Hvorfor gjorde man det slik?

— Fordi det var viktig å få en oversikt over økonomien. Det var viktig å forsøke å få til en fremdrift med regnskapet.

Forsinket regnskap

— Er regnskapet levert nå?

— Nei, og det er synd. Det var en frist 30. juni, og vi må søke utsettelse av den fristen. Vi har opplevd det som trenering fra administrasjon og deler av det gamle styret i denne saken.

— Hvordan da?

— Når det stilles spørsmål ved hvem som utgjør styret, blir det vanskelig å få signert og ferdigstilt regnskapet, sier Hult.

I fjor gikk Mercy Ships glipp av over hundre tusen kroner i momskompensasjon fordi stiftelsen søkte for sent om de viktige midlene fra staten. Problemet kan fort gjenta seg i år. Fristen for å søke om momskompensasjon er nemlig 15. august, og før man kan gjøre dette må man ha levert godkjente regnskaper til Brønnøysundsregistrene.

— Jeg håper vi klarer det tidsnok, men det er ikke sikkert. Regnskapene må på plass først, sier Hult.

Han opplyste fredag ettermiddag at de vil forsøke å samle styret til møte for å behandle regnskapet.

Stiftelsestilsynet holder i disse dager på med sluttbehandlingen av tilsynssaken mot stiftelsen.