AGDER: Styret i Mercy Ships trodde før helgen at tilsynssaken mot stiftelsen hadde blitt avsluttet.

— Det er riktig. Vi fikk beskjed om at tilsynssaken var avsluttet fredag. Det betyr at vi i Mercy Ships fortsetter å jobbe med det vi egentlig skal. Klart det er viktig, da er vi ett steg videre mot normal drift, uttaler nestleder Lars Karl Hult i styret til Fædrelandsvennen.

Men Hult gledet seg for tidlig.

— Tilsynssaken fortsetter, selv om vi nå har sendt brev om at styret som ble valgt 3. juli er valgt i tråd med vedtektene, sier Terje Gjertsen i Lotteri- og Stiftelsestilsynet.

Viktige regnskaper

Jobb nummer én for stiftelsen er nå å få sendt inn godkjente regnskaper til Brønnøysundsregistrene, slik at de kan søke om momskompensasjon innen fristen 15. august.

I fjor gikk Mercy Ships glipp av over hundre tusen kroner i momskompensasjon fordi de søkte for sent, og man fryktet at blemmen ville gjenta seg i år.

— Hva skjer videre?

— Det spørs hvordan styremedlemmene agerer videre. Fra vår side kan vi nå fortsette med klare linjer, svarer Hult.

Fædrelandsvennen skrev lørdag at Dagfinn Edvardsen, fundraiser i Mercy Ships, har skrevet et åpent brev der han anklager flertallet i styret, med styreleder Erling Natvig i spissen, for å ødelegge administrasjonens arbeid med å bygge opp stiftelsens hjelpearbeid.

Konflikt om oppsigelse

Den siste tiden har Mercy Ships Norge vært rammet av en dyp konflikt som splitter styret. På et styremøte i vår reiste fire av styremedlemmene seg og gikk da det ble fremmet mistillitsforslag mot daglig leder Arvid Solheim. To av dem er senere blitt valgt inn igjen.

Daglig leder har mottatt oppsigelse, og staben truer med å gå sammen med ham.

— Oppsigelsestiden utløper 30. juli. Vi har ikke fått særlige signaler på hva han har fore, opplyser Lars Karl Hult.

— Har dere ikke kontakt?

— Jo, han jobber hos oss fremdeles, men har ikke svart på våre forslag til løsning av konflikten. Vi har hatt drøftelsesmøter uten at det har kommet noen respons.

Ikke godkjent vedtak

Hvis oppsigelsen av Solheim er gyldig, kunne Mercy Ships nå sendt inn regnskapene for 2011 uten daglig leders signatur. Problemet er at Solheim bestrider oppsigelsen, og heller ikke Stiftelsestilsynet er ferdige med den delen av saken.

— Nei, absolutt ikke. Det vi har sagt nå, er at styremøtet i juli var lovlig innkalt, og at de som ble valgt der, er et lovlig styre. Men i mars vedtok styret kun en mistillit til daglig leder. Selve oppsigelsen kom på et senere tidspunkt.

— Hva består den videre tilsynssaken i?

— Nå skal vi vurdere lovligheten av de vedtakene som er gjort i den perioden som går forut for valg av nytt styre i juli. Det inkluderer oppsigelsesvedtaket, sier Gjertsen.

Mistet støtte

En rekke givere har satt seg på gjerdet under stridens gang. Mange av dem er involvert i arbeidet med Mercy-huset på Justneshalvøya, et arbeid som nå er stanset. Pengene fra salget av huset, som vil ha en anslått verdi på rundt seks millioner kroner når det står ferdig, vil tilføre penger stiftelsen sårt trenger, både til egen drift og arbeidet blant fattige gjennom sykehusskipet Africa Mercy.

Ifølge nestlederen avventer de hva Solheim bestemmer seg for.

— Vi tror deres innstilling har mye med hvordan daglig leder agerer når hans tid utløper, bekrefter Hult.