Nybygget sett fra sjøsiden. Det får utsikt mot Tangen, Langfeldts allmenning, Odderøya og Tresse med Festningen. Foto: Rambøll/Mad Arkitekter

KRISTIANSAND: Men 70-åringens byggeplaner går slett ikke rett hjem i nabolaget.

— De plasserer leilighetene inn mot midten, for at de selv skal få god utsikt. De tenker ikke på oss naboer som har bodd her i mange år. Vi har betalt høy eiendomsskatt på grunn av vår utsikt, men nå betyr ikke den noe lenger. De river et nydelig bygg på to etasjer, og det nye blir så påtrengende at hele inntrykket av Strandpromenaden skjemmes, fremførte Lillian Borgen da by- og miljøutvalget torsdag kom på befaring.

Lillian Borgen bor i blokka rett bak murhuset som skal rives. – Vår utsikt betyr ikke noe i denne saken, klaget hun. Foto: Vegard Damsgaard

Bjarne Skeies leilighetsbygg i tre etasjer måler rundt 1000 kvadratmeter og skal romme fem til ti leiligheter.Planene ble torsdag, mot stemmene til Demokratene, Miljøpartiet de Grønne og Senterpartiet, vedtatt lagt ut på høring.

— Kunne dere gjort noe mer?

Slik ser leilighetsprosjektet til Bjarne Skeie ut i kvartal 58 ved Strandpromenaden. Skeie skal selv ha toppetasjen. Foto: Rambøll/Mad Arkitekter

Den kjente riggründeren har for lengst havnet på kant med nye naboer, som helst så at dagens bygningsvolum ble bevart.

Adm.dir. Tom Chr. Bredesen i Skeie Eiendom AS talte utbyggers sak. Foto: Vegard Damsgaard

— I dag er det flott, åpent og lyst her nede. Det ønsker vi å beholde, uttalte Kay Fosberg, initiativtaker til den noe løselige grupperingen Strandpromenadens Venner.Bjarne Skeie var ikke selv til stede for å tale utbyggers sak, men det var direktøren for Skeie Eiendom. Og han var ikke helt enig i naboenes fremstilling:

- Siktlinjene blir opprettholdt i stor grad for de aller fleste som bor bak, mente Tom Chr. Bredesen.

Vi har krympet bygget så mye vi kan forsvare.

— Med hånda på hjertet; kunne dere gjort noe mer i dialogen med naboene, spurte utvalgsmedlem Vidar Kleppe (Dem).- Vi har krympet bygget så mye vi kan forsvare. Signalet fra forrige runde var at de ikke var samarbeidsorientert. I sum mener vi at prosjektet nå er fornuftig og tilpasset deres syn, svarte Bredesen, og la til at teglfasaden - etter ønske fra naboer - nå er endret til lysere kulør.

I september sa byutviklingsstyret neitil forslag om 11 leiligheter og 1400 kvadratmeter. Skeie ble bedt om å komme tilbake med noe nytt, og svarte med å redusere utnyttelsen med 30 prosent.

Det gamle murhuset fra 1910 skal rives. – Vi mener gamle hus og epletrær har en verdi, uttalte Marte Rostvåg Ulltveit-Moe (MDG), og som stemte imot utbyggingen. Foto: Vegard Damsgaard

— Vi har forståelse- Høyder har vært en vesentlig del av diskusjonen, og det at man ikke skal oppleve privatisering. Bygget er nå trukket tilbake fem meter fra tomtegrensa mot Strandpromenaden, opplyste plan- og bygningssjef Venke Moe i kommunen.

Vidar Kleppe (Dem) lurte på om utbygger – med hånden på hjertet – kunne si at de hadde forsøkt å få til et samarbeid med naboene. Foto: Vegard Damsgaard

Etter forslag fra Venstre vil utvalget etter høringen vurdere å senke bygget en halvmeter. — Vi har forståelse for naboer som ikke vil miste kvaliteter. Noen vil miste noe, andre vil få noe nytt. Samtidig har vi forståelse for at man vil utvikle sin eiendom og få bedre bokvaliteter enn det som er i eksisterende bolig, sa Petter Benestad (V).

Politikerne er bare middels begeistret for arkitekturen, som de ønsker administrasjonen skal gå i dialog med utbygger om.

— Utformingen er kjedelig. Jeg ser med undring på at hele den vestvendte siden mot Holbergs gate er uten terrasser. Der bør det være folk og liv, sa Odd Nordmo (H).

Takformen, saltak, har vært et krav fra kommuneadministrasjonen. Foto: Rambøll/Mad Arkitekter

— Leit å venteEkteparet Skeie skal ha hele toppetasjen, og sitter utålmodig og venter på Høivold brygge.

- Vi bor greit der vi bor, men synes jo det er leit å sitte og vente. Vi har ikke så mange år igjen, har ingeniøren fra Eiken tidligere uttalt.

Bjarne Skeie. Foto: Kjartan Bjelland

Familiens eiendomsselskap måtte i 2012 ut med 16 millioner kroner for den 1,3 mål store tomta med et murhus fra 1910.Boligene i de to nederste etasjene skal selges til markedspris. Utbygger håper å komme i gang i løpet av høsten, da kan bygget stå klart i løpet av 2017

I forhold til Murbyplanen er høyden på bygget justert halvannen meter ettersom NVE krever at grunnmuren er beredt på fremtidens flom.