Slik blir Kirkegata 2, sentralt langs Strandpromenaden. Prisene passerer 110.000 kroner kvadratmeteren for de dyreste, og dermed et hakk over Tangen Ytterst. Slik blir Kirkegata 2, sentralt langs Strandpromenaden. Prisene passerer 110.000 kroner kvadratmeteren for de dyreste, og dermed et hakk over Tangen Ytterst. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Dots

- Vi burde få skryt, ikke kjeft

Tore Hansen-Tangen setter prisrekord med sin nye leilighet til mellom 25 og 30 millioner kroner. Men 74-åringen har fortsatt ikke glemt naboenes sterke protester.

Slik så det ut i Kirkegata 2 onsdag. Huset som i sin tid var byens dyreste – kommunen ga 19 millioner kroner i 2008 – ble plukket fra hverandre med maskinkraft. Foto: Vegard Damsgaard
Nybygget krever riving av tre hus. Også huset til venstre her i Kirkegata står for fall. Foto: Reidar Kollstad
De 21 leilighetene er tegnet av prisbelønt arkitekt Kristin Jarmund fra Oslo. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Dots
Nybygget krever riving av tre hus, deriblant Kirkegata 2D her til høyre, som kommunen kjøpte for 19 millioner kroner i 2008. Også huset bak til venstre står for fall. Foto: Reidar Kollstad
Slik blir Kirkegata 2, sentralt langs Strandpromenaden. Prisene passerer 110.000 kroner kvadratmeteren for de dyreste, og dermed et hakk over Tangen Ytterst. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Dots

Toppleiligheten i fjerde etasje måler 240 kvadratmeter gulv og 126 kvadratmeter balkong.

— Det blir ikke noen billig leilighet. Vi ligger mellom 25 og 30 millioner, jeg har ikke regnet så nøye på det, opplyser Tore Hansen-Tangen til Fædrelandsvennen.

Tore Hansen-Tangen er kjent gründer og styreleder i Viking Development Group. Foto: Heida Gudmundsdottir

Gründerens visjon om et trivelig boligkompleks for eldre mennesker har vært lang og tornefull, men nå er det klar bane ved Kvadraturens gjeveste sjøside.

— Usigelig lite hyggelig

Både høyder og takform ble sterkt problematisert av naboene, deriblant skipsreder Einar Rasmussen. De engasjerte advokat for at Murbyplanens rammer skulle ligge fast.

Begge parter vant fram, det ble en mellomløsning. 74-åringen klarer ikke dy seg når konflikten bringes på bane igjen:

Dette stedet har vært en skamplett for promenaden, og vi gjør faktisk byen penere.
Nybygget krever riving av tre hus, deriblant Kirkegata 2D her til høyre, som kommunen kjøpte for 19 millioner kroner i 2008. Også huset bak til venstre står for fall. Foto: Reidar Kollstad

— Personlig har jeg ikke svart på ett brev, men jeg synes det var usigelig lite hyggelig og helt unødvendig. Vi burde ha skryt for å forskjønne noe av det fineste vi har her i byen, nemlig Strandpromenaden. Dette stedet har vært en skamplett for promenaden, og vi gjør faktisk byen penere. Det bør vi ha skryt for, ikke kjeft, mener Tore Hansen-Tangen. Nå overtar han leilighetsrekorden fra nettopp skipsrederens datter, Cathrine Rasmussen, som betalte 20 millioner for 197 kvadratmeter på Tangen Ytterst. Tidligere i år ble en villaeiendom på Andøya solgt for 20,2 millioner.

- Helt eventyrlig

I flere år tilhørte rekorden nettopp Kirkegata 2D, som nå rives til fordel for det nye bygget, og som kommunen kjøpte for 19 millioner kroner i 2008. Hagen ble offentlig park, mens selve huset ble solgt videre for 11,5 millioner året etter.

Slik blir Kirkegata 2, sentralt langs Strandpromenaden. Prisene passerer 110.000 kroner kvadratmeteren for de dyreste, og dermed et hakk over Tangen Ytterst. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Dots

Ytterligere to hus rives, så tomta blir kostbar. Dertil kommer eksklusive materialvalg, store glassflater og hageanlegg. — Bygget kommer til å stråle. Etter min mening får jeg byens best beliggende leilighet, det blir helt eventyrlig med utsikt og alt sammen. Hvis man har muligheten til å betale for en god alderdom, er ingenting bedre enn det, mener Hansen-Tangen.

I et fellesbygg i bakkant får beboerne helsetjenester, bibliotek, trimrom og hotellrom til gjester. Det blir også en klubb, etter modell fra England, som er åpen for alle.

Foreløpig er sju av 21 enheter solgt i leilighetskomplekset. De dyreste passerer 110.000 kroner per kvadratmeter, mens snittet ligger på 85.000 kroner - mot 75.000 på Tangen Ytterst.

De 21 leilighetene er tegnet av prisbelønt arkitekt Kristin Jarmund fra Oslo. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Dots

Kort vei til TorvetBlant kjøperne er kjente navn som Salve Reinhardt og Helge Gumpen, som har kjøpt en enhet hver i byggets tredje etasje, mens Jan Wennesland flytter inn i etasjen under.

— En del snakker om at beliggenheten, bare noen hundre meter fra Torvet, er mye mer sentral enn Tangen Ytterst, sier eiendomsmegler Frode Kulien fra Sørmegleren.

Nybygget krever riving av tre hus. Også huset til venstre her i Kirkegata står for fall. Foto: Reidar Kollstad

Tore Hansen-Tangen solgte selskapet sitt V-Tech for 225 millioner kroner i 2008, og er i dag styreleder og eier i Viking Development Group. Fra kontoret har han utsikt til rivingen.Familieselskapet Viking Holding fikk i fjor BRG Eiendom med på eiersiden (50/50) i prosjektet.

— Må akseptere at gamle bygg faller

Plan- og bygningssjefen i Kristiansand kommune tror Kirkegata 2 blir et bra boligprosjekt, men mener det var nødvendig med flere runder om utformingen.

— Jeg tror valget som ble gjort her er riktig for dette området, uten at det nødvendigvis er overførbart til andre byggeprosjekter. Hvert prosjekt er unikt, sånn sett vil balansegangen mellom vern, tilpasning og fornying være gjenstand for diskusjon fra sted til sted, påpeker Venke Moe.

At det blir diskusjon og motstand under planprosessen mener hun ofte leder til nye forslag og bedre løsninger.

Plan- og bygningssjef Venke Moe. Foto: Kjartan Bjelland

— Det at slike prosesser tar litt tid er ikke alltid negativt med tanke på resultatet. Bygget skal jo gjerne stå i hundre år eller mer, sier hun. Yngvar Hansen-Tangen, sønn av Tore og daglig leder for utbygger Kvartal 57 AS, gir kommunen honnør for balansegangen mellom vern og utvikling. Han trekker fram kvartal 32 ved Nedre Torv, Kasernen og Rådhuskvartalet.

— Administrasjon og politikere fortjener et klapp på skuldra for å håndtere Murbyplanen til byens beste. Man kan ikke bare skjele til gamle bygg og planer, folk forlanger moderne fasiliteter. Hvis innbyggerne ønsker en levende by, må vi akseptere at noen gamle bygg faller. Det har skjedd mye rundt Torvet og Østre Strandgate, nå gjenstår Dronningens gate, mener han.

Vis fakta ↓
Murbyplanen