Nybygget til Arild Storm Larsen til venstre, til høyre er Bjarne Skeies leiligheter skissert inn, mange meter nærmere Strandpromenaden. Foto: Dots AS/Strek Arkitekter AS
Dette er leilighetsbygget Skeie Eiendom ønsker å oppføre langs Strandpromenaden. Foto: Rambøll/Mad Arkitekter
Slik ser tomta til Bjarne Skeie ut i dag. Aquarama i bakgrunnen til høyre. Foto: Vegard Damsgaard
Leilighetsbygget til Skeie Eiendom sett fra baksiden. Foto: Rambøll/Mad Arkitekter
Dette er leilighetsbygget Skeie Eiendom ønsker å oppføre langs Strandpromenaden. Foto: Rambøll/Mad Arkitekter

— Vi var litt overrasket over at de ikke ville trekke seg de fem meterne tilbake. Vi har jo hatt en dialog, og i løpet av prosessen har både parkvesen, byantikvar og plan-, bygg- og oppmålingsetaten anmodet om at de gjør dette for å bevare åpenheten mot promenaden, uttaler plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

To store leilighetsbygg er på trappene langs Strandpromenaden, øst for Tresse.

Dette er leilighetsbygget Skeie Eiendom ønsker å oppføre langs Strandpromenaden. Neste torsdag skal byutviklingsstyret på befaring. Foto: Rambøll/Mad Arkitekter

Plan— og bygningssjefen anbefaler politikerne å godta ett av dem, tilhørende Arild Storm Larsen, mens Bjarne Skeies romslige krypinn må flyttes fem meter lenger unna sjøen. Torsdag i neste uke skal byutviklingsstyret befare tomta før de tar debatten.

- Vi skjønner ikke dette

Bjarne Skeie. Foto: Kjartan Bjelland

— Fem meter tar veldig mye av hele prosjektet. Det er jo snakk om 150 kvadratmeter, eller 10-15 prosent av det totale arealet, forteller BjarneSkeietil Fædrelandsvennen. - Er det profitt dette handler om?

- Nei, det handler om likebehandling. Vi skjønner ikke dette når vi bare har fulgt byggelinja som alle andre hus ligger langs i Strandpromenaden, svarer 70-åringen.

Han viser blant annet til Strays hus, som kommunen solgte og snart rives til fordel for luksusleiligheter i regi av familien Hansen-Tangen.

— Vi synes det er rart at det er greit å følge denne linja på tomta som kommunen selv solgte, sier Skeie, som dessuten trodde hele hagen til nabo Storm Larsen var fredet.

- Leit å sitte og vente

— Så får de i stedet bygge ut i hagen, mens vi må trekke tilbake vårt bygg og frigjøre plass... Vi er litt forvirret, forklarer den suksessrike ingeniøren fra Eiken.

Skeie kjøpte den 1,3 mål store tomta med det gamle murhuset for 16 millioner kroner i 2012. Deretter ble det avviklet arkitektkonkurranse for et L-formet nybygg med 11 leiligheter, kloss inntil tomtegrensa.

Til venstre ses eiendommen til Arild Storm Larsen med generalboligen, til høyre Bjarne Skeies tomt. Foto: Vegard Damsgaard

Riggründeren har tidligere fortalt at han og kona Aud ser fram til å flytte fra 300 kvadratmeter på Høivold brygge til like stor toppetasje i byen, med romslige terrasser og en utsikt de færreste forunt. — Dere frykter ikke flyttingen nå trekker ut?

— Vi vet ikke. Vi bor greit der vi bor, men synes jo det er leit å sitte og vente. Vi har ikke så mange år igjen, svarer Skeie.

- På sitt smaleste

Venke Moe. Foto: Kjartan Bjelland

Plan— og bygningssjefen avviser at det finnes ei rett byggelinje, men at de heller ønsker variert struktur langs Østre Havn. - Vi synes det er et veldig flott prosjekt, men akkurat her er Strandpromenaden på sitt smaleste. Hvis bebyggelsen legges slik vi foreslår blir det et visuelt åpent rom, uten at man føler bygget blir for påtrengende, poengterer Venke Moe.

I saksinnstillingen heter det at et boligkompleks så tett inntil promenaden vil gjøre det mindre attraktivt for folk å ferdes her, og at parkbeltet dermed «blir vesentlig forringet gjennom privatisering».

Kommunen stiller for øvrig krav til at alle tiltakshaverne langs Strandpromenaden må bidra økonomisk til å oppgradere fellesarealene i Tresse.

- Har ønsket å spille på lag

Advokat Arild Storm Larsen vil bygge ni leiligheter i hagen til generalboligen, der han har kontorer og bolig. Nybygget plasseres med 11 meters avstand til promenaden, og det er godt nok for etaten.

— Det sto mellom å kjøre høyest mulig utnyttelse, eller velge kvalitet fremfor kvantitet. Vi har ønsket å spille på lag med etaten fra dag én.

Arild Storm Larsen. Foto: Tore André Baardsen

Ideelt sett ville vi hatt et moderne hus med flatt tak og mye glass, men da måtte vi tatt en kamp vi sikkert ville tapt til slutt, sier Arild Storm Larsen, som sammen med familien har bodd på den to mål store eiendommen i 15 år.

Bjarne Skeie har allerede havnet på kant med mange av sine nye naboer, som mister verdifull utsikt nå som kvartalet delvis lukkes igjen. Heller ikke advokaten er særlig begeistret for byggets plassering.

— Ideelt sett var det greit om hans bygg lå lengre bak, når vi har plassert vårt på denne måten. Det er klart det påvirker utsynsvinkelen, selv om det ikke er avgjørende for oss, påpeker advokaten.

Murbyplanen sier at nederste del av hagen til generalboligen ikke skal bebygges. Likevel mener byantikvaren at planens intensjon nå er ivaretatt.