Nye kvartal 58 sett fra båthavna ved Langfeldts allmenning. Foto: MAD arkitekter/Rambøll
Det tre etasjers, L-formede nybygget får mellom ni og elleve boenheter. Her er det vist med mørk teglstein, mens vinduene er utformet som «hull» i veggen med ulik størrelse og plassering. Foto: MAD arkitekter/Rambøll
Beboerne får en privat hageflekk i kvartalets indre. Foto: MAD arkitekter/Rambøll
Det røde nybygget langs Holbergs gate fullfører kvartalets karréstruktur. Her er siktlinjene for naboene vist med blå piler. Foto: MAD arkitekter/Rambøll

69-åringen flytter selv inn i toppetasjen.

— Vi har en bra leilighet på Høivold brygge, men vi blir eldre og vil gjerne bo nærmere sentrum, forteller Bjarne Skeie til Fædrelandsvennen.

Riggründeren og kona Aud bor i dag på 300 kvadratmeter på motsatt side av Otra.

Den nye toppetasjen i kvartal 58 blir omtrent like stor, med romslige terrasser og utsikt mot Tangen, Langfeldts allmenning, Odderøya og Tresse med Festningen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Vil savne laksen

Men noe går tapt på flyttelasset:

Riggründer Bjarne Skeie. Foto: Torstein Øen

— Vi vil miste det mest fantastiske, nemlig utsikten mot elva. Det er alltid noe som beveger seg der, og laks som hopper, skildrer Bjarne Skeie. - Når flytter dere?

— Vi håper så fort som mulig.

Skeie-familiens eiendomsselskap kjøpte i 2012 det gamle murhuset i ØstreStrandgatefor 16 millioner kroner.

Siden er det avviklet arkitektkonkurranse for et L-formet nybygg med mellom ni og elleve leiligheter på den 1300 kvadratmeter store tomta.

- Tilfører noe nytt

Blant ett lokalt og tre utenbys firmaer ble Mad Arkitekter fra Oslo foretrukket.

— Vi valgte Mad fordi forslaget er i harmoni med murbyen, samtidig som det arkitektoniske uttrykket er moderne, spennende og tilfører byen noe nytt, sier Tom Chr. Bredesen, administrerende direktør i Skeie Eiendom.

Kommende uke er naboer invitert til informasjonsmøte. Enkelte må påregne å miste noe utsikt, til tross for at ikke forslaget bryter med murbyplanens bestemmelser for kvartalet.

Slik ser kvartal 58 ut fra Strandpromenaden, med murhuset fra 1910 liggende tilbaketrukket i hagen. Helt til høyres ses Aquarama. Foto: Vegard Damsgaard

Eneste unntak er at høyden på bygget er justert halvannen meter som følge av at NVE krever høyere grunnmur som tåler fremtidens flom.— Vi utfordrer ikke byggehøydene i murbyplanen. Det blir et stort og privat, parkmessig gårdsrom inne i kvartalet, med åpninger som vil ivareta siktlinjene til de aller fleste leilighetene i kvartalet, hevder Bredesen.

Den nye bebyggelsen langs Holbergs gate viderefører kvartalets såkalte karréstruktur, med fortsatt åpning mot Strandpromenaden.

Byggestart ved nyttår

Murhuset iØstreStrandgateble oppført i 1910 som driftsbygning for AS Byglandsfjord Dampsag, den gang sagbrukene lå tett langs Strandpromenaden. Huset er ikke verneverdig.

130215-kvartal-58-kristiansand-NETT.jpg

Kommuneadministrasjonen har vært positiv til prosjektet så langt, men krevd visse justeringer som utbygger skal ha tatt hensyn til. Endelig planforslag er nå sendt inn, og med politisk samtykke håper Skeie Eiendom på byggestart rundt nyttår.— Vi i kommunen har ikke gått gjennom materialet ennå, men jeg regner med at vi kommer til å ha en gjennomgang i samarbeidsgruppa i første halvdel av mars, opplyser saksbehandler Elin Aabel Bergland i en e-post til Fædrelandsvennen.

Skeie Eiendom eies av ekteparet Skeie og deres tre barn, som har blitt en betydelig gårdeier i Kvadraturen. Porteføljen i city-delen omfatter 30.000 kvadratmeter, blant andre Slottet, Handelens Hus og Dronningens Kvarter.

69-åringen, også kalt «boreteknologiens gudfar», er oppført med en ligningsformue på drøyt 600 millioner kroner.

Prisnivå som Tangen Ytterst

Dagens prisrekord i Kristiansand er 20 millioner for 197 kvadratmeter på Tangen Ytterst. Snittprisen for de 89 leielighetene der ute er 65.000 kroner kvadratmeteren.

Huset i Østre Strandgate 60 B ble oppført i 1910 som driftsbygning for AS Byglandsfjord Dampsag. Nå skal det rives. Foto: Vegard Damsgaard

— Jeg tror prisnivået blir som på Tangen Ytterst, noenlunde der, opplyser Bjarne Skeie. Skeie Eiendom kan foreløpig ikke antyde kvadratmeterpriser, fordi de ikke har gjort regnestykket.

— Det blir markedspris på disse boligene, verken mer eller mindre, altså et prisnivå som er kjent fra før i Kristiansand, sier direktør Tom Chr. Bredesen.

Les også:

I kvartal 57, på motsatt side av Tresse, er en annen gründer i ferd med å realisere det som betegnes som luksusboliger for eldre. Tore Hansen-Tangen (74) og familien skal bygge 18 leiligheter i fire etasjer.

For de 11 leilighetene med fasade mot sjøen er det antydet over 100.000 kroner kvadratmeteren.