Vegar 5-blogg.jpg Foto: Torstein Øen

Sprek-prosjektet ligger og lurer i bakhodet hele tiden. Det er som å leve i en «liten boble». Jeg tenker omtrent døgnet rundt (vel, jeg sover noen timer også) på treningen, treningstider, neste blogg og kjenner på kroppens signaler og alle de «små vondtene» i sener og muskler. Kroppen er plutselig blitt tatt i bruk på en ny og mer utfordrende måte, og jeg kjenner på at det gjør litt vondt både her og der.

Vegar 5-blogg.jpg Foto: Torstein Øen

En blir ganske så fokusert og opphengt av dette prosjektet. Og det er jo bra på en måte. Men kanskje jeg er blitt litt for fokusert og selvopptatt. Jeg vil så gjerne klare dette og virkelig vise for meg selv og de rundt meg at jeg kan hvis jeg virkelig går inn for det. Virkelig få kjenne på en mestringsfølelse. Mestringsfølelse er vel ikke akkurat den mest fremtredende følelsen jeg har hatt de siste årene. Lav selvtillit og elendig motivasjon, samt dårlig mestringsfølelse etter mange nederlag er nok de følelsene som har preget meg mest. DERFOR — er det blitt så viktig for meg - når jeg har fått denne fantastiske muligheten - å stå dette løpet ut. Jeg skal få til en livsstilsendring. Jeg skal komme meg igjennom de 42 km. på ski i slutten av mars.

MEN, samtidig som jeg skal være fullt fokusert, så vil det ikke være så dumt å stoppe litt opp og innse at «hallo — det er en verden der ute også». Det er vel og bra og være fokusert men det bør ikke bli så altoppslukende at jeg blir stresset av det. Litt stress er bra for meg. Det er mange- og jeg er en av dem - som sier at de pleier å yte best under litt press - men det må ikke bli slik at kroppen aldri får stresse ned og hvile. Da blir det kronisk stress og det utgjør en helserisiko har jeg lært. Jeg har ikke lyst til å bli syk eller få en belastningsskade bare fordi jeg ikke får nok hvile og avslapning. Jeg må ikke bli overtrent - faren for det er vel ikke så veldig stor (ha,ha). Noen har sagt: «slapp av og lev bedre». For meg handler det nok om å finne en god balanse mellom trening og hvile.

Jeg forsøker meg også på en omlegging av kostholdet. Kosthold og fysisk aktivitet henger sammen. Akkurat som vi vet at trening er viktig er kosthold likeså viktig har vi fått høre. Et inspirerende kostholdsforedrag vi var med på var tydelig på dette. Det er sammenheng mellom hva du spiser, hvor mye du sover og hva du orker i hverdagen og på trening.Det var — etter å ha fått tilbakemelding på matinntak 3 dager - absolutt noe å ta tak i . Det var jeg pinlig klar over. Nå er det bare å «kaste seg rundt» og fylle opp skap og skuffer med sunnere matvarer og lukke skuffen med chips og godteri. En økning av inntaket for grønnsaker, bønner, frukt og bær, fisk samt nøtter og frø skal jeg også gå for.

Å legge om kostholdet er vel ikke akkurat det mest festlige jeg kan tenke meg. Det er ikke så enkelt - men jeg vet det er nødvendig. Vel- jeg får «hoppe i det» og ser du meg gå rundt å «drøvtygge» så er det sikkert bare et salatblad eller en bit brokkoli jeg går rundt med i munnen.