Faktum var at Mediehøgskolen i 2005 hadde et verdidokument som utelukket homofile, samboere, fraskilte og kvinner som har tatt abort fra å bli tilsatt som lærere på skoler som ble eid av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Dette ble offentlig kjent sommeren 2005 og førte til en bred mediedekning i nasjonale medier. Hvordan saken kom på dagsordenen nettopp i 2005, kan ha flere forklaringer. Kåre Melhus har rett i at jeg feilaktig har oppgitt en oppsigelse av en ansatt ved Mediehøgskolen som levde i homofilt samboerskap som årsak. Det er ikke korrekt og det beklager jeg. Men faktum er at ingen samboende homofile ville ha blitt tilsatt på Mediehøgskolen, og det er ingen uhyrlig løgn. Og det er jo kjernen av problemet som Fædrelandsvennen nå har satt på dagsorden på nytt.

Sa opp avtalen med Mediehøgskolen

Fædrelandsvennen reagerte med å si opp avtalen med Mediehøgskolen om praksisplasser for journaliststudentene. Og avisen fikk følge av NRK. Daværende kringkastingssjef John G. Bernander gav følgende begrunnelse: Hvis skolen fastholder en politikk som utelukker homofile samboende, de som lever i partnerskap eller gjengifte, kan jeg ikke som leder for landets viktigste medieorganisasjon si annet enn at det representerer en diskriminerende praksis. Da vil det også være utelukket for oss å fastsette et formelt samarbeid om praksisplasser og journalistutdanning.

Etter denne mediestormen mot Mediehøgskolen utarbeidet skolen et nytt reglement høsten 2005, hvor de mest diskriminerende formuleringer var fjernet. Men realitetene var de samme. Eller for å sitere NLMs profilerte informasjonssjef, Espen Ottesen, som presiserte at skolen allikevel ikke åpnet for å ansette homofile eller samboere: Vårt verdigrunnlag er klart. Ansatte må forplikte seg til dette, og da blir konsekvensen at det ikke kan tilsettes mennesker som lever åpent og aktivt i strid med Guds bud. (Fædrelandsvennen 1.10.2005).

Orakelet i Delfi

Etter dette meldte fire lærere ved Mediehøgskolen at de ville slutte som følge av ledelsens reglementstolking. Og høsten 2005 ba Mediehøgskolens styre om et møte med Fædrelandsvennens redaktør for å redegjøre for skolens nye reglement. Men styreleder Hans Fredrik Grøvan kunne fortsatt ikke svare et klart ja eller nei på spørsmålet om samboende homofile nå kunne bli tilsatt på Mediehøgskolen. Og til avisen uttalte Grøvan at samboerskap er i strid med skolens verdidokument.

Heller ikke daværende rektor Hans Aage Gravaas ved Mediehøgskolen kunne gi et klart ja eller nei svar på spørsmålet om skolen ville ansette samboere eller homofile: Det er et enkeltspørsmål som det blir helt feil å svare et ja eller nei på. Vi er interessert i å se på helheten på de som søker, og da er samboerskap bare ett av de spørsmål vi vil se på.

Etter dette konkluderte vi med at Orakelet i Delfi hadde tatt tilhold på Gimlekollen i Kristiansand.

Seksuell legning

Og de siste dagers avisoppslag om at diskriminering på grunnlag av seksuell legning dessverre fortsatt lever i beste velgående på Gimlekollen og forsvares av en stortingsrepresentant og skolens ledelse, er bare trist. Faktisk er skolens ledelse og den tidligere styrelederen, Hans Fredrik Grøvan, i dag klarere på at det bevisst diskrimineres på grunnlag av seksuell legning enn de var i 2005. Når Kåre Melhus hevder at det ikke har skjedd noe nytt i saken, er det dette som er nytt: Mens skolens ledelse bortforklarte, tilslørte og omfortolket sin diskriminerende praksis i 2005, erkjenner man nå åpent at Mediehøgskolen diskriminerer på grunnlag av seksuell legning — i Norge - i 2015.