Alf Kjetil Igland

Med dette ønsker jeg å utdype et kort intervju gjengitt i Fædrelandsvennen 24.7. og Aftenbladet dagen etter.Det er vanlig at større norske institusjoner og firmaer har et verdidokument, et sett kjøreregler for å unngå uønsket oppførsel mellom kolleger og ivareta omdømmet. National Oilwell Varco kvittet seg i fjor med to ansatte som kom i klammeri med politiet i Singapore. De handlet mot konsernets verdigrunnlag, nedfelt i dokumentet Shared Values. NLA Mediehøgskolen Gimlekolen (MhG) er i godt selskap. Det uvanlige er at MhGs verdidokument går svært langt og detaljert inn i privatlivet.

Konservativt kristent verdigrunnlag

MhG er en institusjon som bygger på et konservativt kristent verdigrunnlag. Det er naturlig at institusjonen reflekterer dette i sitt verdidokument. Det er en grunnleggende basis for hele friskoletanken. Jeg er ikke noen prinsipiell motstander av friskoler, selv om jeg beklager at mange dyktige lærere og ressurssterke foreldre trekker seg ut av og svekker den offentlige grunnskolen. Felles skolegang har medvirket sterkt til det homogene samfunnet vi har.

Da jeg begynte på MhG som lærer i språk og journalistikk i 1999, ble det sagt at den nye høyskolen skulle ha stor selvstendighet i forholdet til eieren. Jeg kjenner norsk kirkeliv godt nok til å vite at mine oppfatninger ligger langt utenfor Misjonssambandets synsrand, så skolens relative autonomi var en forutsetning for ansettelsen.Min bekymring begynte egentlig i 2002. Da ble en ansatt ved Norea Radio ble presset ut av stillingen fordi vedkommende giftet seg igjen etter en skilsmisse. Norea, produksjonsselskapet Lynor (senere nedlagt) og MhG holdt til under samme tak, og jeg betraktet ham som en kollega. Her var det styreleder Hans Fredrik Grøvan og daglige leder Tore Askildsen som kjørte løpet. Saken viste Misjonssambandets vilje til å bruke makt i slike situasjoner. Forholdet mellom de tre selskapene var så tett at de samme personene utgjorde alle tre styrer. Dermed var Grøvan styreleder for MhG.

En hån

Jeg tror folk motvillig tyr til skilsmisse, særlig vil det gjelde folk ved slike institusjoner. Finner de lykken i et nytt forhold, unner jeg dem det. Men da skal de altså presses ut av arbeidsforholdet, eventuelt bli oppsagt. Det er en hån mot anstendige og dyktige mennesker som ellers identifiserer seg med institusjonen og ønsker å arbeide der.

I 2002 fikk MhG ny rektor, Hans Aage Gravaas. Han skulle ha verdidokument, men de ansatte skulle få delta i prosessen. Det gjorde vi for så vidt som vi var innkalt til flere møter, men jeg kan ikke huske at vi fikk gjennomslag for noe som helst. Styreleder Grøvan ledet møtene, men kommenterte aldri innleggene våre. Hele prosessen oppfattet jeg som et skuebrød.

Som så ofte ellers i livet og ikke minst kristenlivet dreier denne saken seg til sjuende og sist om seksuallivet, en kilde til endeløse teologiske diskusjoner og utvilsomt mange traumer for medlemmer som ikke greier å leve opp til den høye standarden. Når ulike religioner er så opptatt av dette, er det fordi menn ønsker å kontrollere kvinnens seksualitet, uten at jeg skal gjøre noe poeng av det her.

Ramme homofile

I særlig grad reagerte jeg tidlig på utkastet til Gravaas’ verdidokument fordi det også ville ramme homofile som ønsket å leve i et parforhold, videreført i NLAs verdidokument. Noen mislykkes i samlivet, andre er født med en annen seksuell legning enn de fleste av oss. Jeg kan ikke la meg diktere i synet på disse av oppfatninger med røtter flere tusen år tilbake i et samfunn helt annerledes enn vårt.

I dokumentet, som ble på 18 sider(!), ble det også henvist til Misjonssambandets basisdokumenter, der det fremgår at kvinner ikke har adgang til visse stillinger eller til plass i hovedstyret. Enkelt sagt kan Misjonssambandet ikke godta kvinnelige prester, noe som er fjernt fra mitt syn.

Blir så studentene bli opplyst om verdidokumentet før de søker? Hans Fredrik Grøvan henviser til at dokumentet ligger på hjemmesiden. Ja, det gjør det, på hovedsiden til NLA Høgskolen. Fra MhGs side er der ingen direkte lenke til dokumentet. Og så må det sies at de fem sidene ikke er lett forståelige for en ungdom som måtte være oppvokst uten bibelsteder og bekjennelsesskrifter.

Arbeidsmiljøloven

Om NLA-skolenes verdireglement er forenlig med unntakene i arbeidsmiljøloven, får andre vurdere, men det kan jo ikke være slik at friskoler kan gjøre som de vil. Jeg går ut fra en del potensielle lærere vil kvie seg for å søke MhG når de går til et så strengt tilsettingsregime, noe som kan svekke skolen på lengre sikt.

For min del ble det etter flere års diskusjoner klart at eieren av MhG ikke ville gjøre institusjonen til noe unntak i sin skoleportefølje. Det var derfor med lettelse jeg våren 2007 takket ja til en stilling som instituttleder ved Universitetet i Agder, ikke som protest, men som en følge av avgrunnen mellom MhG og meg i synet på de nevnte spørsmål.

Til tross for uenighet i mange saker var det kollegiale forholdet ved MhG alltid godt, og studentene husker jeg med glede, men nå puster jeg fritt.