Lærere på alle skoler som drives av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), må skrive under på at de tar avstand fra homofile ekteskap, som en del av arbeidskontrakten, ifølge Stavanger Aftenblad. Og Drottningborg videregående skole i Grimstad er en av skolene.

— Jeg har vanskelig for å være helt kategorisk i denne saken, men det vil helt klart være problematisk dersom en lærer er tydelig på å støtte homofilt ekteskap eller skilsmisse, sier rektor Raen og legger til at læreren gjerne må mene det, bare det ikke frontes aktivt.

NLM har utarbeidet et verdidokument som gjelder for alle skoler i misjonssambandets eie. Det slår fast at Bibelen sier at ekteskapet er et forhold mellom mann og kvinne.

— Vil du anbefale en gift, homofil, kristen lærer å søke jobb hos dere, Raen?

— Vi vil så tett opp til bibelens verdisyn som mulig. Men i det daglige livet og det praktiske - er det veldig mange andre ting somer viktigere enn om den ansatte skulle mene noe annet om det spørsmålet. Samtidig er det kompliserende jo lenger fra verdidokumentet en livsførsel utøves, sier Raen.

Holder frem klassisk kristendom

I et verdidokument står det følgende:

”For at en kristen friskole skal kunne være et reelt alternativ, er det viktig at skolen kan spørre etter søkeres livssyn ved ansettelse, slik Diskrimineringsloven § 7 gir anledning til. Skolens ansatte har en forbildefunksjon både i og utenom arbeidstid. Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette.”

Gjeldende verdidokument ble vedtatt i 2013, kun med få endringer på det som gjaldt før 2013.Formålet er å tydeliggjøre verdigrunnlaget NLM-skolene bygger sin virksomhet på.

Aft-20090512-1-A-10-140-1.jpg Foto: Rektor Gjermund Viste ved Tryggheim skoler på Nærbø sier til Aftenbladet at skolen er lovpålagt å holde fram det Bibelen sier om ekteskapet.

Drottningborg videregående har i dag ca. 200 elever fordelt på sju klasser. Fra høsten av åpner NLM også en ungdomsskole i Grimstad.Raen sier at ansatte ikke nødvendigvis skal være enig i alt som står i verdidokumentet. Men mener verdidokumentet legger klare føringer for hva NLM som eier av skolen, legger til grunn som klassisk, kristen etikk.

— Det er ikke et krav, jeg spør ikke etter det. Men når det er sagt vil det være kompliserende å være veldig tydelig på synspunkt som strider mot de NLM står bak og klassisk kristen etikk, sier Raen.

— Underviser lærerne at homofilt ekteskap er galt?

— Det er fryktelig unaturlig å hoppe bukk over hva bibelen sier. Men det er nok bedre å gjøre det på andre arenaer enn klassesituasjonen, fordi det er mange andre etiske problemstillinger vi må ta opp som treffer oss alle. Samtidig er homofili er et veldig personlig anliggende, og det er ikke alltid man er tjent med klasseromsdiskusjon om noe som er sårt og personlig. Det er elever hos oss med homofil legning og det skal man møte med respekt. Men i bibelgrupper og møter på fritiden utenom skolen, vil dette være naturlig å ta opp, sier Raen.

Han viser også til at verdidokumentet legger til grunn at man skal ekteskap er en livslang forordning, og at skilsmisse vil være en kompliserende faktor for lærere ved skolen.

I verdidokumentet står det følgende:

”Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.”

Må vurdere saken

Ifølge Utdanningsdirektoratet er det opp til Likestillings- og diskrimineringsombudet å avgjøre om kravet strider imot diskrimineringsloven.

I § 7 av diskrimineringsloven står det:

«Arbeidsgiver må ikke i utlysning etter nye arbeidstakere eller på annen måte be om at søkerne skal gi opplysninger om hvordan de stiller seg til religiøse eller kulturelle spørsmål. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente slike opplysninger på annen måte.

Forbudet i første ledd gjelder ikke dersom innhenting av opplysninger om hvordan søkerne stiller seg til religiøse eller kulturelle spørsmål er begrunnet i stillingens karakter, eller det inngår i formålet for vedkommende virksomhet å fremme bestemte religiøse eller kulturelle syn og arbeidstakerens stilling vil være av betydning for gjennomføringen av formålet. Dersom slike opplysninger vil bli krevet, må dette angis i utlysningen av stillingen.«