Da jeg flytta hjem til Kristiansand ble jeg kjent med en norsk skogvokter. Den unge grunneieren Endre Wrånes på Nedre Timenes i Kristiansand jobbet for at skauen der skulle bli til et naturreservat. Truslene mot naturområdet var store, det kom forslag om både boligbygging og kjøpesenter. Lokalbefolkningen ønsket å bruke Nedre Timenes på den tradisjonelle måten, men de fryktet at den eventyrlige profitten som ligger i tomteutvikling ville gjøre det umulig å stå i mot.

Sloss for å bevare regnskogen

Disse argumentene hadde jeg møtt før, på den andre siden av kloden. Våren 2002 reiste jeg med Regnskogfondettil Acre i det sentrale Brasil for å møte folk som sloss for å bevare regnskogen. Jeg fikk treffe indianere som jobbet for å holde tømmerhoggere og gullgravere unna leveområdene sine, bønder som jobbet for et mangfoldig landbruk uten snauhogst av trær, og aktivister fra storbyen Sao Paulo som jobbet for å lære indianerne om rettigheter.

Vi diskuterte truslene mot regnskogen og hvordan vi kunne jobbe sammen på best mulig måte. Brasilianerne forklarte oss at uansett hvor glade europeerne er i papegøyer, apekatter og vakre blå sommerfugler, så handler regnskogsvokting om å forstå hvilken kamp det er om arealene. Dette er ikke kampen mellom indianer og hvit, men interessekonflikten mellom de som bor i regnskogen og vil ta vare på den, versus krefter som vil ha kjapp profitt.

Truer naturmangfoldet

Tilbake i Norge har jeg jobbet mye med lokalt miljøvern. Det handler ofte om en holme, en bekk eller ei lita eng. Summen av mange små enkeltutbygginger truer dessverre naturmangfoldet. Men hvorfor er det så vanskelig å ta vare på den vesle gytebekken eller terneholmen? Fordi det lønner seg for noen å ødelegge den. Utbygging av tomter og båtplasser har en økonomisk gevinst. Terneskrik og bekke-klukking har ikke det samme. Da må vi jobbe for å synliggjøre noen andre verdier, for eksempel terne-artenes egenverdi, ørretens behov for gyteplasser, og framtidige generasjoners glede av å seile med båter i bekken.

Regnskogsbevaring handler om akkurat det samme: Vi har et ansvar for å ta vare på naturmangfoldet. Er det først ødelagt, så kommer det ikke tilbake. Framtidige generasjoner skal også ha gleden av å oppleve ville papegøyer eller blå Morpho-sommerfugler.

Kjempa fram naturreservat

Naturvern-arbeid gir heldigvis resultater. På Nedre Timenes fikk en allianse av grunneiere og naturvernere kjempa fram et naturreservat sentralt plassert i Kristiansand kommune. Naturreservatet kan brukes av alt fra speidere og joggere til forskere og lærere — men det kan ikke ødelegges. I Brasil har urfolksgrupper og aktivister kjempet fram vern av Xingu, et område på størrelse med Hedmark fylke. I Xingu lever urfolk av skogen og skånsom produksjon av blant annet honning.

På søndag er det TV-aksjonsdag, og årets innsamling går til Regnskogsfondets viktige arbeid for og med skogfolk i tre verdensdeler som jobber for å ta vare på leveområdene sine. De har gode argumenter om naturmangfold og bærekraft, men lite makt og penger til å stå imot dem som vil tjene mye penger fort. Søndag 18. oktober gir vi dem en håndsrekning.