— Over hele landet ser vi en tendens til en reduksjon på bøssebeløpene sammenliknet med i fjor. Men alt er ikke ferdig telt, sier Anita Mørland, fylkesaksjonsleder for tv-aksjonen i Agder.

Mellom klokken 16 og 18 søndag ettermiddag har over 100.000 bøssebærere banket på dører over hele landet for å få inn penger til Regnskogfondet. Mange bøssebærere har meldt fra om låste dører, og inntektene kan se ut til å ha uteblitt flere steder.

I Kristiansand har tellerne på DNB Bank registrert en langt lavere sum enn ventet.

— Været har nok påvirket litt, for en del var ikke hjemme da bøssebærerne kom. Summen i år er betydelig lavere enn i fjor, sier banksjef Sveinung Hedding-Valvik i DNB.

I DNB Bank sine lokaler i Kristiansand, ble pengene fra bøsseaksjonen telt opp søndag kveld. Blant annet stilte representanter fra militærforeninga på Kjevik opp som bøssebærere. Foto: Privat

Oddernes gav mest

I fjor gav nemlig kristiansanderne over 2,2 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp via bøssebærerne. I år har de frivillige samlet inn 1,2 millioner kroner i byen.

I Lillesand hadde Venke Larsen ventet på bøssebærerne da klima- og miljøminister Tine Sundtoft dukket opp som bøssebærer. Hun hadde pengene klare, og engasjerer seg sterkt for miljøvern. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Til tross for at tellingen i år gikk fortere enn ønsket, kan Hedding-Valvik rapportere om solid innsats fra dugnadsgjengen.— Det har vært kjempestemning i lokalene mens tellingen har pågått. Bøssebærerne har ventet spent på resultatene fra sin rode, sier banksjefen.

Aller mest har beboerne på Oddernes gitt, med 170.000 kroner i bøssene.

Ungommelig engasjement

Ragna Henden, bykoordinator for tv-aksjonen i Kristiansand, er ikke skuffet over summen. Hun poengterer at folk i dag har stor valgfrihet til å gi til de ulike veldedige formålene man ønsker, men er imponert over særlig ungdommens innsats under årets aksjon.

Fylkesaksjonsleder for tv-aksjonen i Agder, Anita Mørland. Foto: TV-aksjonen Agder

— I år har veldig mange flere unge gått med bøsser. Det er tydelig at budskapet om å ta vare på regnskogen har appellert til ungdommen. Det virker som at de er mer engasjerte i og oppdaterte på miljøet enn de eldre, sier Henden.Totalt er det i skrivende stund kommet inn nesten 3,4 millioner kroner i Aust-Agder og 4,5 millioner kroner i Vest-Agder. I fjor havnet tallene på henholdsvis 6,3 millioner og 9,4 millioner kroner i de to Agder-fylket. I tillegg til bøssebærernes innsamlede kroner, innebærer tallene også bidrag fra næringslivet, skoler, kirker, kommuner og andre bidragsytere.

Aller rausest har innbyggerne i Bykle vært. Til nå har de gitt 138 kroner per innbygger, etterfulgt av Valle kommune med 61 kroner per innbygger. I Vest-Agder topper Sirdal statistikken med 68 kroner per innbygger og Åseral med 48 kroner per innbygger.

Til tross for lavere summer enn ønsket, mener fylkesleder Mørland at aksjonen har vært en tankevekker for mange.

— Dette har vært en gedigen informasjons- og holdningskampane knyttet til situasjonen på vår klode, og like viktig som å få inn penger, er det å løfte budskapet om den dramatiske situasjonen som er. Det har vi klart, sier hun.