Julius gir Helene Axelsen et kyss gjennom glassruta. Sjimpansen er maskot for kampanjen for å skaffe flere bøssebærere til årets tv-aksjon. Foto: Reidar Kollstad

— Dyreparken støtter helhjertet opp om årets tv-aksjon. Mange av våre dyr lever i regnskogen, og flere av dem er utrydningstruet som en følge av storstilt hogst, sier Helene Axelsen som er dyreparkens representant i tv-aksjonskomiteen.

Biolog Helene Axelsen frykter at flere dyrearter vil dø ut som en følge av nedhugging av regnskogen. Kongeboaen er et av dyrene i Kristiansand Dyrepark som normalt lever i regnskogen. Foto: Reidar Kollstad

Kongeboaen som kveiler seg rundt halsen hennes er et av dyrene som normalt lever i regnskogen. Andre arter er hvithåndsgibbon, edderkoppape, tapir, dovenlori, krondue, jako og militærara. De største og kanskje mest kjente er orangutang og sjimpanse. Det var derfor bare naturlig at kjendis-sjimpansen Julius ble med som maskot for å rekruttere flere bøssebærere.

Sluttet med palmeolje

Kristiansand Dyrepark har de fire siste årene samarbeidet tett med Regnskogfondet, og har blant hatt gående en informasjonskampanje for å få sine besøkende til å velge produkter som ikke inneholder palmeolje. Parken har også selv sluttet å selge mat som inneholder den vegetabilske oljen av oljepalmen.

Sjimpansen Julius fronter kampanjer for å få flere bøssebærere under tv-aksjonen søndag 18. oktober. Foto: Reidar Kollstad

Den store etterspørsel etter den rimelige, vegetabilske oljen, har ført til at stadig mer regnskog har blitt hugget eller brent ned for å gi plass til nye plantasjer.

Flere trusler

Ifølge Regnskogfondet er det åtte hovedtrusler mot regnskogen. I tillegg til nydyrking av oljepalmer truer tømmer— og papirproduksjon, soyaproduksjon, kjøttproduksjon, gruvedrift, olje- og gassproduksjon, vannkraftutbygging og veibygging.

Rødbrystet krondue lever i regnskogen i Ny-Guinea og Indonesia, og inngår i et av dyreparkens bevaringsprogram for utrydningstruede dyr. Foto: Reidar Kollstad

— Regnskogproblematikken kan kanskje virke litt fjern og utviktig for mange av oss i det daglige, men det er viktig å huske at dette er leveområdet til mellom 50 og 80 prosent av verdens dyr. Det er også mange mennesker som lever i og av det regnskogen gir, sier Axelsen.Hun tror det er lettere å engasjere folk når de står ansikt til ansikt med utrydningstruede apekatter eller papegøyer.

Helene Axelsen hos Tapiren som er en av flere arter i dyreparken som lever i regnskogen. Foto: Reidar Kollstad

Regnskogdag i dyreparken— I dyreparken har vi under dyrepresentasjoner fortalt om Regnskogfondets arbeid og oppfordret gjestene til å bli bøssebærere. Lørdagen før tv-aksjonen vil vi gi ti kroner for hver besøkende til tv-aksjonen. Da vil vi også ha flere poster rundt i parken, der gjestene kan lære mer om regnskogproblematikken, sier Axelsen.

Nært samarbeid

Daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet karakteriserer samarbeidet med Kristiansand Dyrepark som konstruktivt og fruktbart for begge parter.

Daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet

— Dyreparken har hatt flere gode informasjonskampanjer, og når gjennom sitt store besøkstall ut til mange. Spesielt har barn vist et stort engasjement for å bevare regnskogen som er et viktig leveområde for flere av dyrene som de møter i parken, sier Løvold.Han trekker også fram tidligere dyreparkdirektør Edvard Moseid som var med på utgivelsen av den første publikasjonen «Regnskogens tilstand», samt hans engasjement for å få slutt på Norges import av tropisk tømmer.