Spesialrådgiver Dag Haraeide i Regnskogfondet holdt et inspirerende foredrag om viktigheten av å bevare regnskogen. Foto: Steinar Vindsland
-Når jeg sier jeg leder aksjonen, så er det med veldig lav stemme. For det er ikke jeg som gjør jobben, det er alle de andre, sa fylkesmann Ann-Kristin Olsen ydmykt. Foto: Steinar Vindsland

— Det er fylkesmannen som leder aksjonen hvert år. Men dette er min siste, fordi jeg går av, og fordi det neste år er ett sammenslått fylkesmannsembede for agderfylkene, sier kvinnen som tiltrådte i Vest-Agder i desember 1998. ## Regnskogfondet

Hjemme hadde hun invitert spesialrådgiver Dag Hareide i Regnskogfondet til å fortelle om aksjonen til et knippe representanter for næringslivet i fylket.

Når jeg sier jeg leder aksjonen, så er det med veldig lav stemme. For det er ikke jeg som gjør jobben.

Med Anita Dietrichson, leder for Næringsforeningen i Kristiansandregionen, i spissen for 700 medlemsbedrifter er målet å skaffe mest mulig oppmerksomhet og penger til Regnskogsfondet. Også varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) tok en pause fra valgkampen for å overrekke blomster til den avtroppende fylkesmannen.

Ydmykt

— Når jeg sier jeg leder aksjonen, så er det med veldig lav stemme. For det er ikke jeg som gjør jobben, det er alle de andre, sa Olsen ydmykt.

18. oktober er selve innsamlingsdagen, med 100.000 bøssebærere over hele landet. 15. oktober samles næringslivet til Giverstafett og ringepanel i Kristiansand Bystyresal for å ringe inn penger fra næringslivet i Kristiansandsregionen.

Spesialrådgiver Dag Haraeide i Regnskogfondet holdt et inspirerende foredrag om viktigheten av å bevare regnskogen. Foto: Steinar Vindsland

ForedragHareide holdt et levende foredrag med bilder fra sin siste tur inn i regnskogen, og møter med urbefolkningen som er truet av avskogingen i Brasil, Kongo og Indonesia/Papa New Guinea.

— Dette er mitt hovedbudskap: Der urbefolkningen får beholde råderett over landområder, blir det ingen avskoging. Dermed slår vi sammen både miljøhensyn og menneskerettigheter, sa Hareide og viste den dramatiske økningen som har vært i avskogingen med de følger det har både for klima og mangfoldet i naturen.

Også kunsteren Per Fronth var til stede. Han har jobbet med Regnskogfondet i 20 år, og har nettopp vært på tur til Brasil hvor han har tatt masse bilder.

Sjetteplass

— Jeg gir alle bildene til Regnskogfondet, så kan de gjøre det de vil med dem. Og så lager jeg et trykk som skal selges under aksjonen, forteller Fronth.

Jeg gir alle bildene til Regnskogfondet, så kan de gjøre det de vil med dem.

I fjor samlet vest-egdene inn 9,4 millioner kroner, noe som utgjør 52 kroner per innbygger. Det ga en sjetteplass i Norge, hvor det totalt ble samlet inn over 251 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp.

Næringslivet i Kristiansand samlet inn litt over en million kroner i fjor, og Ragna Marie Henden, bykoordinator for Kristiansand og omegn, håper det blir mulig å få inn enda mer i år.

Bedrifter

En rekke bedrifter var invitert, og langt fra alle møtte opp. Men representanter for Kristiansand Dyrepark, Agderforskning, Hennig-Olsen Is og LOS hadde takket ja til invitasjonen.

— Jeg tror vi skal få til noe veldig bra i år. Dette er en sak som er viktig ikke bare for regnskogen, men for hele planeten, sa Olsen.

Og da Fædrelandsvennen hadde forlatt huset i Svanedamsveien i Vågsbygd, ble det satt i gang idedugnad for å få best mulig resultat av verdens største dugnad.