Jeg var sammen med engasjerte mennesker; uavhengige aktivister og folk fra SV og Rødt. Klokka åtte om morgenen fikk vi selskap av mange flere, inkludert medlemmer av Høyre og aktive menighetsfolk. Anledningen var at Kommunalutvalget skulle sluttbehandle en festeavtale med ei lita gruppe private utbyggere. Disse har nå fått lov av politikerne i Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti til å grave ut den gamle kirkegården under Torvet for å bygge ca. 450 underjordiske parkeringsplasser som byen beviselig ikke trenger. I lukka møte vedtok Kommunalutvalget å gi utbyggerne festeavtale i 50 år, med opsjon på ti år til, for ei krone i året. Det er også vedtatt at 16,8 mill. kan brukes til innganger til p-huset, og at kommunen, skal avstå fra 2-4 mill. i året i tapte kommunale parkeringskroner.

Selv om markeringen ikke gjorde inntrykk på Kommunalutvalgets flertall, kjentes det fint og meningsfullt å delta. Vi må vise at vi bryr oss om Torvet og byen vår nå. Og det henger nært sammen med å ta ansvar for å redusere biltrafikk og CO2-utslipp. Det er hodeløs bakvendtlandpolitikk å tillate utgraving av dette p-huset. Kommunens saksutredninger viser at behovet for parkering i bykjerna minker, og at det alltid er ledig parkeringskapasitet. Vi i Rødt har tatt stikkprøver og talt hundrevis av ledige parkeringsplasser flere ganger de siste årene, til ulike tider, for å illustrere og underbygge poenget. Aktivistvenner stilte nylig bildet skarpt ved å telle ledige parkeringsplasser hver time på selveste Handelens dag.

Selv om markeringen ikke gjorde inntrykk på Kommunalutvalgets flertall, kjentes det fint og meningsfullt å delta.

Hvordan kan politikerne fra parkeringspartiene se velgerne og sine egne barnebarn i øynene etter å ha tildelt byens helligste grunn til utbyggerne? Hvordan kan Høyre og KrF forsvare dette vedtaket for egne partifeller på Stortinget? Det er, tross alt, inngått et klimaforlik der alle unntatt FrP sier at all økning i persontransport rundt de store byene skal tas ved kollektiv, sykkel og gange.

For meg var det dobbel symbolikk i å være med å lage markering foran rådhuset. I tillegg til å handle om å vokte Torvet, handla det om å bruke det flotte byrommet til å styrke demokratiet. De viktige, politiske prosessene må ut fra rådhuset og lukka rom. Innbyggerne må inviteres til deltakelse. Vi må påse at kommunens egne areal- og transportplaner, verneplaner og faglige utredninger blir fulgt. Hvis slikt skal endres, må det gjøres etter demokratiske prosesser og ekte medvirkning fra befolkningen, inkludert barn og unge som skal leve med konsekvensene. Folkevalgte skal da lytte til flere enn smale investormiljøer! Alle som følger med i kristiansandspolitikken vet at dette ikke er den eneste saken der beslutninger er tatt på pengemaktas premisser. Vi minner om Filadelfia-bygget som nå reises, og om Aquarama-saken. Og akkurat nå: Butikkplanene for Kvartal 32, som er intimt forbundet med planene om Torvet parkeringsanlegg.

Noen sier vi er for seint ute. Avtalene er inngått og løpet kjørt.

Rødt sier at denne kampen ikke er avgjort så lenge gravinga ikke er utført. > For meg var det dobbel symbolikk i å være med å lage markering foran rådhuset. I tillegg til å handle om å vokte Torvet, handla det om å bruke det flotte byrommet til å styrke demokratiet. Vi er overbevist om at flertallet av innbyggerne ikke ønsker dette parkeringshuset, og folket har makta, bare vi vil! Det er kommunevalg 14.september. Dette er en fin anledning til å kjøre debatt og få inn nye folk. Har vi som har arbeida mot dette parkeringshuset i årevis, vært naive når vi ikke har slått hardt i gong-gongen før? Kanskje det. Men jeg minner om at bystyret så seint som i september 2014 sa nei og stemte ned et forslag om å bruke offentlige kroner til dette p-huset. Det faglige fundamentet for å si nei har vært så solid. Behovet har, etter grundige vurderinger, ikke vært til stede. Så kom saken opp igjen allerede i april, nå under tittelen: «Torvet parkeringsanlegg - private utbyggere, utleie av grunn.» En hastesak, før valget. Og forbindelsen mellom det politiske miljøet og private interesserer er tette. Representant Bjarne Ugland, AP, erklærte seg inhabil grunnet verv som styreleder i både Kvadraturen gårdeierforening og i Kristiansand Torvparkering. Han fratrådte under behandling av saken, ingen vara fra AP tiltrådte.

Det er på tide å være mindre naive. Kristiansand trenger et nytt bystyreflertall, og en mye større andel folkevalgte som er uavhengige, maktkritiske utfordrere. Rødt har hatt ei enslig terne i bystyret siden 2007. Halvor Fjermeros har vært en tydelig stemme mot parkeringshus under Torvet, og har talt investormakta midt imot, sekundert av vara Ellen Rudnes. Det er krevende å jobbe aleine i bystyret. Nå stiller vi til valg med et solid, mangfoldig lag som blant annet vil jobbe for demokratisk byutvikling for folk, ikke for flere biler. Vi ber om økt tillit. Løftet vårt er full åpenhet, og godt samarbeid med bevegelser utenfor bystyret og med våre politiske naboer. Aller først må vi samarbeide om gjenopptakelse av hastesaken med parkeringsanlegg under Torvet.