Onsdag vedtok kommunalutvalget en 50-årig festeavtalemed Torvparkering AS.

— Det er en gledens dag, selv om ikke alle er enige i det. Jeg har ventet på dette i over 30 år, forteller den kjente kjøpmannen i Kvadraturen til Fædrelandsvennen.

Gravingen starter over sommeren, og før jul neste år står de om lag 450 plassene ferdigetil en pris på drøyt 200 millioner kroner.

— Kunne ikke lure meg unna

Torvparkering AS har reist en egenkapital på 30 millioner kroner, og Tallaksen er blant dem som har gått inn med et «anstendig beløp», som han sier.

- Jeg kunne ikke så godt lure meg unna. De sier anlegget skal gå i balanse etter 20 år, men det er ikke så spennende for meg, smiler 75-åringen, som har overlatt klesforretningen fra 1908 til fjerde generasjon - datteren.

I Kristiansand har vi nok parkeringsplasser, men du må kjøre rundt og lete etter plass.

- Hvorfor er prosjektet så viktig for deg?

— Jeg synes det, at når du kommer til en by, for eksempel Aarhus i Danmark, så kan du kjøre inn til midten av byen og bare parkere. I Kristiansand har vi nok parkeringsplasser, men du må kjøre rundt og lete etter plass. Det er ikke som på Sørlandssenteret, hvor du bare setter fra deg bilen utenfor, svarer Rasmus Jon Tallaksen.

Han tviler på at en folkeavstemning i byen ville gitt flertall for, men er like hellig overbevist om at anlegget vil fremme Kvadraturens posisjon.

Tøff debatt på 80-tallet

Den aldrende kjøpmannen synes Jon Bjørgum & co. i Christiansholm Eiendom har fått ufortjent mye tyn, for kun å tenke på egen lommebok.

— Jeg er imponert over jobben de har gjort. De er ikke først og fremst ute etter profitt, men å få Kvadraturen som helhet mer attraktiv, mener Tallaksen.

Rasmus Tallaksen, et kjent butikkhjørne midt i Markens. Foto: Arkivfoto

Han var formann i handelsstandsforeningen da parkeringsdebatten raste på 1980-tallet.I 1988 ble det laget et komplett forprosjekt for p-anlegg med 450 plasser under Øvre Torv. Helt siden 1984 hadde flere firmaer vært i sving for å utrede anlegget, men så strandet planene:

Det skulle være et spleiselag mellom gårdeierne og kommunen, men gårdeierne lengst unna Torvet var skeptiske. Dessuten fryktet noen for trærne i Wergelandsparken.

Siden har planene dukket opp med ujevne mellomrom, men refrenget var at butikkeierne i byen tjente fett nok fra før.

Det er det ikke så mange som hevder i dag.