Ordfører Arvid Grundekjøn ankommer rådhuset onsdag morgen. Foto: Sondre Steen Holvik
Olav Grendstad ledet demonstrasjonen med en blanding av humor og aggresjon. Foto: Sondre Steen Holvik

Litt før klokka 09.00 var det klart at investorene får en festeavtale på 50 år, med opsjon på ytterligere ti år.

— Hvis man mener byutviklingsgrepet er riktig, er dette en ryddig og fornuftig avtale etter normale forretningsmessige forutsetninger, uttaler ordfører Arvid Grundekjøn (H) til Fædrelandsvennen.

Avtalen går ut på at Torvparkering AS innvilges en 50 års festeavtale for en årlig sum på én krone. Etter 50 år kan parkeringshuset tilfalle kommunen, som i så fall må betale 33 millioner kroner - tilsvarende en restverdi på 15 prosent.

Etter 60 år vil anlegget havne i kommunens eie - uten vederlag.

— En balansert avtale. For investorene er den god hvis det blir «hot» i byen, nedsiden er en risiko for at tar tid før det blir lønnsomt, mener ordføreren.

Anlegget med rundt 450 p-plasser er beregnet å koste drøyt 200 millioner kroner, får Fædrelandsvennen opplyst.

Demonstrantene fylte formannskapssalen, men ble kastet på dør da saken skulle behandles.

Hvis ikke kommunen ønsker å overta etter 50 år, har Torvparkering AS rett til å leie grunnen i ytterligere ti år, mot en årlig leiesum på to millioner kroner. Alle beløp inflasjonsjusteres.

Alt i alt tror jeg dette er en god avtale.

Vedtaket ble gjort med sju (H, KrF, Frp) mot to (Ap) stemmer.

— Alt i alt tror jeg dette er en god avtale for kommunen og Kristiansand som handelssentrum, også med tanke på at vi ønsker 15.000 innbyggere inn i Kvadraturen, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Spissrotgang

Flere politikere prøvde å snike seg unna spissrotgangen, da demonstrantene hadde møtt opp for å få kommunalutvalget til å stemme ned festeavtalen og utsette saken til etter høstens valg.

Olav Grendstad ledet demonstrasjonen med blanding av humor og aggresjon overfor det politiske flertallet. Til høyre Alf Holmelid (SV).

— Det er nok bedre å snakke med to-tre investorer enn 70 kristiansandere, sa protestleder Olav Grendstad da gruppeleder Hans Otto Lund (H) lyktes i å bryte gjennom rekka av demonstranter, for derved å unngå 20 meter spissrotgang.Det ble også noe ampert, med buing og tendens til munnhuggeri, da ordføreren og varaordføreren forsøkte å tråkle seg gjennom.

Tirsdag telte demonstrantene ledige parkeringsplasser i Kvadraturen. Onsdag hadde de kalt sammen til demonstrasjon på Torvet i forkant av kommunalutvalgets ekstraordinære møte klokka 08.30. ## - Graver sin egen grav

Demonstrantene sang bursdagssang for Mette Gundersen, gruppeleder for Ap, eneste parti som stemte imot festeavtalen.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) derimot, han ga navn til « Grundekjøn Camping » , der det ble slått opp fem-seks telt på Øvre Torv sankthanskvelden :

— Han fyller 60 år om to dager, men han skal vi ikke synge for. Han skal få lov til å bruke denne spaden og ta det første spadestikket; han graver sin egen grav. Han har holdt på i fire år, og ikke fått noe annet oppkalt etter seg enn denne campingen. Det er bare når politikerne har forvillet seg langt ut på viddene, at vi må sove her for å få dem til å våkne, forkynte Grendstad.

Slik så det ut i «Gundekjøn Camping» onsdag morgen, etter at flere demoinstranter hadde overnattet.

Bak dører som ble lukket for offentligheten, sto kun én sak på agendaen: Torvet parkeringsanlegg, med rundt 450 plasser.Forrige onsdag vedtok kommunalutvalget følgende forhandlingsutspill: Festekontrakt på 50 år med avgift på én krone, mot at anlegget tilfaller kommunen gratis ved avtalens utløp.

Deretter er det ført nye forhandlinger mellom kommuneadministrasjonen og Torvparkering AS, før partene ble enige.

Bekymret restaurantsjef

Gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp) lot seg kommandere til spissrotgang, mens daglig leder hos restauranten Slakter Sørensen på Nedre Torv tok ordet:

Brede Flatset Johnsen, bekymret daglig leder hos restauranten Slakter Sørensen på Nedre Torv. Tor S. Utsogn (Frp) til høyre.

— Våre arbeidsplasser er i fare. Jeg snakker på vegne av alle på Slakter Sørensen, Jonas B. Gundersen og Laura's, sa Brede Flatset Johnsen.Restaurantene må nemlig stenge i deler av byggeperioden.

— Vi skal jo gi dere flere kunder, svarte Utsogn, men ble ikke mer populær av den grunn.

De private investorene skal opprinnelig ha krevd en varighet på 60 år og opsjon på ytterligere 20 år, etter modell fra aktivitetsanlegget Aquarama ved Bystranda.

I tråd med tidligere vedtak skal kommunen bekoste adkomst til biblioteket og Rådhuskvartalet - estimert til henholdsvis 7,5 og 9,3 millioner kroner.

Veidekke Agder AS er tildelt oppdraget med å bygge parkeringshuset, som skal stå ferdig innen julehandelen neste år.