Demonstranter utenfor rådhuset onsdag morgen. Foto: Thomas Hegna

— Vend om i tide, det er ikke for sent å snu, ropte demonstrantene mot Kristelig Folkepartis Grete Kvelland Skaara og Jørgen Kristiansen.

— Jeg er redd vi er for sent ute. Men nå skal vi klø KrF på samvittigheten, slik at de vipper over på vår side og stopper parkeringskjelleren, sa Arbeiderpartiets Trond Blattmann til demonstrantene.

— Dere må se lyset, ellers går det rett i parkeringskjelleren og fortapelsen, ropte demonstrantene, anført av den kjente komikeren Olav Grendetad.- Det finnes en sykkel for deg også, ropte Grendstad til Kvelland Skaara.

— Du er en god gutt, innerst inne, Jørgen Kristiansen. Nå skal sykkelen fram i lyset. Vi tror på deg, vær så snill, ropte Grendstad.

— Halleluja, ropte demonstrantene.

Den helligste grunn

En av demonstrantene er Halvor Fjermeros, Rødts bystyrerepresentant.

Rødts bystyrerepresentant Halvor Fjermeros mener kommunen vil gå glipp av 100 millioner kroner i tapte parkeringsinntekter. Foto: Thomas Hegna

— Hvis Kommunalutvalget signerer kontrakten om graving av parkeringshus under torvet, vil det være en kommunal avmaktsdemonstrasjon. Dette er en gullkantet kontrakt for byens største private investorer. Her gis både byggeoppdrag og drift bort til private. Kommunen må investere 17 millioner kroner og vil gå glipp av 100 millioner kroner i form av tapte parkeringsinntekter over de 25 år kontrakten skal gjelde i første omgang. Dette er ikke et offentlig-privat samarbeid, et OPS, men et PPS, et privat-privat-samarbeid på kommunens aller helligste og mest verdifulle grunn, sa han

Avviste utsettelse

Politikerne lot seg ikke bevege en millimeter av demonstrantene. Mot Arbeiderpartiets to stemmer, avviste kommunalutvalget å utsette saken. Deretter ble møtet lukket for offentligheten mens utvalget diskuterer betingelsene i avtalen som skal inngås med utbygger.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) mener parkeringskjelleren under torvet er godt nok behandlet. Foto: Thomas Hegna

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) mente bystyret har diskutert saken grundig under reguleringsbehandlingen. Han åpnet for en kort debatt for å få avklart om det var nye oppfatninger om saken.Arbeiderpartiets Mette Gundersen ba først om at saken ble ble behandlet for åpne dører, slik at demonstranter og presse fikk være til stede.

— I en slik sak , der ingen papierer er unntatt offentlighet og tilbudet fra kommunen er offentlig, kan ikke jeg se behovet for å lukke dørene, sa hun og fremmet forslaget.

Ordfører Arvid Grundekjøn avviste forslaget.

— Her har kommunen signalisert en annen løsning enn det som er utbyggers siste forslag. Dette er en sak som pågår, som vi har behov for å diskutere i fortrolighet, sa han.Deretter åpnet ordføreren for en avstemning om hvorvidt en utbygging er ønskelig eller ikke.

Arbeiderpartiets to representanter sto alene mot flertallet, og la deretter fram forslag om å utsette behandlingen av saken.

Utsettelse til etter valget

— Vi har fått sakspapirer der det står at saken kan utredes bedre, hvis administrasjonen hadde hatt bedre tid. I denne saken må vi ta oss tid til det, sa Mette Gundersen.

Arbeiderpartiets Trond Blattmann og Mette Gundersen ville utsette saken om parkeringskjelleren til etter valget. Men ble nedstemt. Foto: Thomas Hegna

— Årsaken til at kommunalutvalget er innkalt ekstraordinært, er fordi utbygger vil komme igang og har gjort avtaler om det med andre. Vi kan ikke ta hensyn til det i en så viktig sak. Det er utbyggers ansvar. Å pushe oss til å behandle en uferdig sak, tjener ikke saken, sa Gundersen og ba om at saken utsettes til etter valget.- Det er to og en halv måend til neste bystyre settes. Denne saken får konsekvenser for fremtiden, ikke dette bystret. Vi ser nå at det er et stort folkelig opprør, i demokratiet og anstendighetens navn, bør det neste bystret få avgjøre denne saken, sa hun.

Ordfører Arvid Grundekjøn avviste utsettelsen.

— Denne saken er opplyst og analysert. Vi er kommet til et punkt der utbyggergruppen er klar til å gjøre jobben, og vi ser at det kan skje på et mer interessant grunnlag enn det som har liggget i kortene tidligere, sa han.

Ikke utredet

Arbeiderpartiets Trond Blattmann mente saken ikke var godt nok utredet.

— Når politkere får saker som ikke er tilstrekkelig belyst, så ber vi om en utredning for å se hvilke konsekvenser byggingen av parkeringshuset får. Vi har bedt om en ROS-analyse (Risiko- og sikkerhetsanalyse). Det har vi ikke fått. Det er for svakt. Det er viktig å få synliggjort utfordringene knyttet til torvet, sa Blattmann også angrep kommunens pengebruk.

Kommunalutvalget behandlet tidlig onsdag morgen avtalen med utbygger av parkeringskjelleren under torvet. Foto: Thomas Hegna

— Dere sier kommunen ikke skal bruke penger på parkeringskjeleren. Men kommunen skal altså bruke 16,8 millioner kroner for adkomst til biblioteket og rådhuskvartalet.

Godt utredet

Fremskrittspartiets Tor Utsogn mente kommunen har gjort en fantastisk god jobb med saken.

— Dette er en gammel sak som har versert lenge. Kostnadene på selve parkeringshuset står private for. Kommunen betaler for våre oppganger. Til spørsmålet om utsettelse og utredning, så er vi normalt med på det. Når det foreligger gode arguemnter. Det gjør det ikke her. Arbeiderpartiet er imot. De burde si det, og ikke skyve andre forhold foran seg, sa han.

— Arbeideraprtiet er imot, repliserte Mette Gundersen.

— Det vet de fleste. Men når administrasjonen selv sier at saksfremstillingen er tynn, lytter vi til dem, sa hun.

— Den siste delen av saksfremstillingen har gått kjappere enn vi er vant til. Men det er akseptabelt, repliserte ordfører Grundekjøn.