Hvorfor snakker ingen partier om EU i valgkampen, spurte man i denne avis nylig.

Søkelys på fagbevegelsens utfordringer

Noen gjør det: Rødt som eneste parti i byen lager debatt om EØS og EU. Denne uka har vi invitert tillitsvalgte fra de største fagforbundene i Vest-Agder, samt nestleder Terje Samuelsen fra Norsk Transportarbeiderforbund, inntil i fjor leder for havnearbeiderne her i byen. Tema for møtet er søkelys på fagbevegelsens utfordringer i et hardere politisk klima.

Halvor Fjermeros, listetopp fra Rødt

Vi vil drøfte bemanningsbyråer, korttidsansettelser, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Rødt mener at EØS-avtalen, og øst-utvidelsen av EU i 2004 som åpnet opp for en fri arbeidsvandring, er årsak, om enn ikke hele forklaringa på disse uttrykkene for et hardere arbeidsliv.

EU har vist fram stålneven i silkehansken i sommer. Dette er trekk vi så alt for tydelig kjenner igjen fra eurokrisa med den drastiske liberalisering av arbeidsliv vi har sett som ledd i den såkalte EU-troikaens krisepakker. EU har vist fram stålneven i silkehansken i sommer. I praksis er det ikke lov til å føre tradisjonell motkonjunkturpolitikk, også kalt keynesianisme (etter økonomen John M. Keynes) i EU-land lenger. Det greske regjeringspartiets Syrizas iherdige forsøk på noen beskjedne tiltak for å motvirke fattigdom og nød, ble brutalt knust av det hellige broderskap i Brussel og Berlin i juli.

Uoverstigelig problem

Enhver norsk tillitsvalgt, i privat så vel som offentlig sektor, vet hvor skoen trykker i arbeidslivet. Ondets rot ligger i bemanningsbransjen som nå opererer som en hvilken som helst annen arbeidsgiver og forer alle bransjer med vikarer langt ut over det begrepet vikar for kort tid siden betydde i norsk språkbruk. Med innføring av EUs vikarbyrådirektiv under den rødgrønne regjeringa i 2013, ble bemanningsbyråene beskyttet ved lov. Dette betyr at EU-systemets rettslige instanser ikke bare kan, men skal påse at norsk lov innordner seg under det nye regimet. I 2000 ble arbeidskraftutleie i alle bransjer tillatt, også det av en Arbeiderpartiregjering. > LO og faglige tillitsvalgte står nå overfor et uoverstigelig problem der en er fratatt viktige virkemidler for å bekjempe ondet. LO krevde den gang en rekke tiltak for å godta ordningen, som autorisasjon av vikarbyråer og at arbeidstakere skulle ansettes fast og normalt i vikarbyråer. De krevde også straff for brudd på regelverket. Ikke noe av dette er oppfylt og LO og faglige tillitsvalgte står nå overfor et uoverstigelig problem der en er fratatt viktige virkemidler for å bekjempe ondet.

Graverende forhold

I en rapport fra De Facto, Mot et tredelt arbeidsliv, skrevet på oppdrag for Nei til EU, konkluderes det med at Norge ikke bare utvikler et A— og B-lag i arbeidslivet, men tre nivåer, inkludert et C-lag. Sistnevnte er ansatte i virksomheter som driver ulovlig og tariffstridig m.h.t. arbeidstid, lønn, arbeidsmiljø, skatt, alkohollover m.m. Men også innen seriøse bemanningsselskaper eller underkontraktører, oftest med utenlandske arbeidere eller innvandrere, florerer slike forhold. Dette trenger seg inn i statlige og kommunale oppdrag. Maleranbudet på Kilden er et lokalt skrekkens eksempel. Malerservice Norge AS og dets daglige leder/styreleder er nå tiltalt for grovt heleri av nær 20 millioner kroner samt momssvindel av 3,8 millioner kroner. Firmaet har vært brukt av de fire største norske entreprenørselskapene i statlige byggeoppdrag. Spanske rørleggere jobbet på Jessheim for under 50 kr timen og usikret under taket 27 meter over bakken da de bygde sprinkleranlegg på COOP-lageret - arbeiderbevegelsens flaggskip. Det viser hvor tøyelige grensene for det akseptable har blitt. Bare takket være en våken og sterk fagbevegelse i COOP-saken fikk de spanske arbeiderne omsider sin erstatning, samtidig som de ble sparket og svartelistet fra sitt spanske firma. Dette er også et eksempel på at arbeidere er fratatt ytringsfrihet når de synger ut om graverende forhold.

Mistet over 600 medlemmer

I dag anslår NHO at vi har 100.000 arbeidere utleid fra bemanningsbyråer, og i Oslos bygningsbransje er det tre ganger så mange arbeidere fra de største bemanningsbyråene som jobber som der er ansatte i de største entreprenørfirmaene. Tross iherdige forsøk fra Fellesforbundet på å fagorganisere de innleide utenlandske, oftest polske arbeidere, så har Oslo bygningsarbeiderforening mistet over 600 medlemmer på få år. Det viser seg nesten umulig å holde på medlemmer i vikarbyråene, og demningen er i ferd med å briste for det som har vært det viktigste vern for anstendige arbeidsforhold, nemlig fagorganisering.

Parallellen til det som skjedde i tysk byggebransje for 15 år siden er skremmende. Det er en utvikling rapporten fra NordMod om den nordiske modellens framtid advarer mot. Den er skrevet på oppdrag fra Nordens sosialdemokratiske partier og fagbevegelse og sier i klartekst at Norge vil følge i Tysklands fotspor innen 2030 hvis ikke fagbevegelsen klarer å stå i mot utviklinga i EUs vidåpne og deregulerte arbeidsmarked. Det mangler bare tre bokstaver i den bjella de henger på katten: EØS!