Dette er «Mellom bakkar og berg», sett fra innsiden av kirkesalen.
Slik ser kirkesalen ut i forslaget «Horisont».

Nå er det valgt ut fem finalister for nye Flekkerøy kirke, som skal stå ferdig i 2019.

Roy Øverland i Flekkerøy menighet. Foto: Reidar Kollstad

— Alle fem er veldig spennende. Når kirka ligger så sentralt på øya må jeg tilstå at jeg ble veldig svak for forslagene som åpnet uteområdet helt opp, uten at det er ment som noen føring fra min side. Vi må være en inviterende menighet, gjerne med ei trapp der folk kan sitte og slappe av - ikke ha en smal kirkebakke, uttaler daglig leder Roy Øverland i Flekkerøy menighet.Kristiansands nye kirkebygg koster 77,6 millioner kroner (ekskl. mva).

Av dette skal kommunen finansiere drøyt 70 millioner, menigheten 3,7 millioner og Kristiansand kirkelige fellesråd rundt tre millioner.

Også «Kontrapunkt» har en åpen kirkebakke. Kirketårnet har fått et påbygg på toppen.

Tre millioner unna måletSiden 2002 har menigheten jobbet med å skaffe mer plass til sin aktive medlemsskare. Av de 3400 beboerne på øya skal hele 80 prosent være medlemmer.

Menigheten har hittil samlet inn 665.000 kroner, det gjenstår altså tre millioner. Det kan bli noen rekelotterier innen byggestart i 2018, med andre ord.

«Treenigheten» er det eneste forslaget der dagens kirketårn er revet. Både tårn og kirkesal skal i utgangspunktet bestå.

— Vi har egentlig ikke startet før nå. Det er når folk ser noe visuelt at vi kan håpe på flere bidrag. Vi må jobbe for pengene, men det tror jeg vi skal klare fint, sier Roy Øverland.Han sitter også i menighetens plankomité, som har levert en detaljert bestilling på rundt 2000 kvadratmeter.

— Vi har ufattelig mange faste aktiviteter for barn og unge, men begrensede muligheter i dagens kirke, fremholder Øverland.

En del av dagens kirke skal rives. I utgangspunktet skal selve kirkesalen og kirkespiret bestå, men det er ikke et absolutt krav.

- Ingen folkeavstemning

Ifølge kirkeverge Hans Erik Ruud i Kristiansand er de fem utkastene valgt ut blant 63 forslag som kom inn til prekvalifiseringen, som i tråd med loven ble utlyst i hele EØS-området.

«Ankerfeste» heter dette utkastet.

Selv om menigheten har avstemning på sin hjemmeside, får den ingen betydning for utfallet. En jury satt sammen av Norske Arkitekters Landsforening har all makt: — Menigheten er representert med folk i juryen, men en offentlig konkurranse skal stå på egne bein, dette er ingen folkeavstemning. Juryen skal ta sin beslutning på helt selvstendig grunnlag, poengterer Ruud, som sammen med domprosten representerer Den norske kirke i juryen.

Der sitter også tre erfarne arkitekter, deriblant én fra firmaet Snøhetta. De har nå én måned på seg til å kåre vinneren.

Lenge til neste nye kirke

Juryen får kun vite hvilke firmaer som er med i konkurransen, ikke hvem som har levert hvilket. Blant de fem finalistene er det ett lokalt bidrag; fra Spiss Arkitektur og Plan AS og Aros Arkitekter AS.

Denne varianten har fått navnet «Horisont».

De øvrige er levert av Atelier Oslo, Hille Melby Arkitekter AS og professor Einar Dahle, Jensen og Skodvin Arkitekter AS og Link Arkitektur AS. Den nye kirka blir kommunens første siden Søm kirke i 2004. Det kan gå mange år til neste gang.

— Nå tror jeg ikke det blir bygd noen ny kirke på lange tider. Dette er svære og kostbare prosjekter, sier kirkevergen.

Onsdag ble det også offentliggjort at Håkon Borgenvik har takket ja til å bli ny sokneprest på Flekkerøy. Han tiltrer stillingen ved nyttår.