De har rett på fagbrev eller studiekompetanse innen en 5-årsperiode. Elevene kommer inn på ett av tre prioriterte fag. 25. februar kunne vi lese i Fædrelandsvennen at «næringslivet sier at det er for få som søker yrkesfag i forhold til behovet for slik arbeidskraft» . Og da lurer Arbeiderpartiet på hvorfor så mange blir stående uten læreplass i overgangen fra skole til opplæring i bedrift? Arbeiderpartiet vil fokusere mer på elever som allerede har gått to år på skole innenfor et yrkesfag. Disse elevene må tilbys en læreplass i det faget de ønsker og har forberedt seg til. Det bør være en selvfølge at opplæringskontorene sammen med fylkeskommunen og næringslivet klarer å jobbe fram antall nødvendige læreplasser allerede tidlig på våren, slik at vi kan tilby alle lærekandidatene lærekontrakter før sommerferien. Vi snakker om ca 1000 nye lærlingeplasser hvert år i Vest-Agder.

197 uten læreplass

Slik det fungerer i dag, går det nesten et halvt år fra søknadsfristen 1. mars og til fylkeskommunen regner opptaket som avsluttet. I 2014 var det medio september fortsatt 197 elever som ikke hadde fått en læreplass etter to år på skole. Vi snakker om elever med en lovfestet rett til fagbrev eller studiekompetanse. Hvordan kan vi sitte og se på at unge faller ut etter to års yrkesfaglig opplæring?Ordningen er slik at elevene må søke om læreplass via det opplæringskontoret som faget «deres» hører inn under. Lærlingen må selv kontakte arbeidsgiver. En 17-åring, som i september fortsatt er uten læreplass, har det ikke lett. En snakket tidligere om å la noen «gå med lua i handa». Jeg tror mange unge føler det nettopp slik. Slik kan vi ikke ha det. Nesten 100 av de 197 som sto i læreplasskø medio september 2014, gav opp. Slik kan vi heller ikke ha det.

Må ta en gjennomgang

Fylkeskommunen må nå ta en gjennomgang av prosessen fra opplæring i skole til opplæring i bedrift. Ansvarlige politikere må ikke gi seg før systemet virker tilfredsstillende. Tilfredsstillende er det først når alle med opplæringsrett kan gå direkte fra opplæring på skole og rett ut i lære. Klarer ikke fylkeskommunen sammen med opplæringskontorene og bedriftene å legge til rette for læreplasser til alle, må elevene tilbys opplæring i skolen, i et samarbeid med bedrifter. Dette er ikke førsteønsket, men bedre enn å la elevene droppe ut av faget. Yrkesfaglige elever skal kunne ta sommerferie og vite at de har en læreplass å gå til når sommerferien er over. Vi tror en slik ordning også vil gi flere søkere til yrkesfagene. Arbeiderpartiet i Vest-Agder kommer til å bruke mye krefter på å få til et lærlinge-løft. Vi håper næringslivet og kommunene i fylket vil stå sammen med oss og ta dette løftet!