— Hvert år får vi høre at antall læreplasser synker, så nå må næringslivet komme på banen. Den skylda vi er lei av å få, og nå er det på tide at sørlandspolitikerne feier for egen dør, sier Gunnar Slotta, regionsjef for Nelfo, forening for el- og it-bedriftene i Norge.

Han mener sørlandspolitikere på alle plan bidrar til både sosial dumping og manglende læreplasser gjennom mangel av holdninger til eget samfunnsansvar.

Sammen med bransjeforeningen for bygg og anlegg, EBA Agder; rørleggerne, NRL Agder og NHO Agder, er de klare på hvor skoen trykker når det gjelder manglende læreplasser.

Pris som teller

— Fylke og kommune stiller krav til oss om å være med på samfunnskontrakten det er å utdanne nye fagarbeidere. Men når de selv skal kjøpe inn tjenester, er det pris som til slutt teller. Antall læreplasser i bedriftene som vinner anbudet er da ikke like viktig, sier Slotta.

Han viser til at selv om enkelte kommuner har innført lærlingklausuler i sine anbudsutlysninger, har de færreste noe kontrollsystem for å fange opp om lærlinger faktisk brukes.

- Flau over å være austegd

— Sørlandet er den landsdelen med flest lærlinger i forhold til folketall, noe vi har en tradisjon for. Men nå utfordres dette av endrede konkurransevilkår og større bruk av innleid arbeidskraft, utenlandske firmaer og arbeidsinnvandring, sier Fred Skagestad, utdanningsrådgiver i NHO Agder.

Han mener det er potensial for å ta inn flere lærlinger i kommunene og at statlige virksomheter på Agder må ta mer ansvar.

— Kun 14 promille av lærlingene i Aust-Agder går i lære hos statlige virksomheter, noe som er dårligst i landet. Jeg er flau over å være austegd når det kommer til dette, sier Fevik-mannen Skagestad.

Lærlingklausul

Hans egen arbeidsgiver, NHO, har nå utarbeidet et forslag til ny lærlingklausul som retter seg mot alle bedrifter uavhengig av nasjonalitet, inspirert av EUs nye forslag til direktiv for offentlige anskaffelser. I dette direktivet åpnes det for å kreve vilkår om bruk av lærlinger på den konkrete anskaffelsen.

Petter Blomkvist i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) mener lærlinginstituttet er en av pilarene for at norsk arbeidsliv skal bestå i framtiden.

— For å ivareta bransjen må man ta hensyn til lærlingplasser. For egen del trenger vi oppdrag for å tilby lærlingplasser, og en motkonjunkturpolitikk kombinert med lærlingklausul er viktig for oss, sier Blomkvist.

- Velg de som tar ansvar

Skagestad i NHO mener alt for mange politikere stiller krav til næringslivet, uten å feie for egen dør.

— Mange sier næringslivet må ta et samfunnsansvar, men da må også politikerne velge de bedriftene som viser dette ansvaret, sier han.

— Man kan ikke få i pose og sekk, laveste pris og flere lærlingplasser. Jeg er redd det offentliges manglende fokus på lærlinger i anbudsrunder og rammeavtaler vil slå tilbake på dem selv, i form av sosialstøtte eller NAV-utgifter for ungdom som ikke får lærlingplass.

Lærling: - Vanskelig å få lærlingplass

Å ikke få lærlingplass virker ganske demotiverende, mener den ferske tømrerlærlingen Agathe Rettervold. Selv er hun en av de heldige som fikk læreplass hos entreprenørselskapet Kruse Smith.

— Det er veldig mange som sier de ikke skal ha inn lærlinger, og det virker ganske så demotiverende. Jeg vet om flere som har søkt om plass over lang tid, men som til slutt gir opp, sier Agathe Rettervold fra Kristiansand.

Agathe Rettervold begynte denne måneden som tømrerlærling i Kruse Smith. Her er hun i gang med å bytte kledning på et bolighus på Søm. Foto: Kjartan Bjelland

Hun legger til at alternativet da er mer skole, noe de fleste som søker lærlingplass ønsker seg bort fra.

Rettervold startet denne måneden som tømrerlærling hos Kruse Smith. Da Fædrelandsvennen kontaktet henne, var hun allerede i gang med å bytte kledning på et bolighus på Søm.

— Jeg begynte denne uka, og så langt har det gått veldig greit, sier Rettervold.

En av to hos Kruse Smith

Hun er en av to lærlinger som har fått plass hos Kruse Smith, hvor hun nå skal gå i lære i to år.

— Jeg kontaktet dem direkte, leverte cv-en min og søkte om lærlingplass. Etter å ha vært på intervju og hatt prøvetid, fikk jeg læreplassen, forteller den ferske tømrerlærlingen.

Rettervold forteller at det kan være vanskelig å få seg lærlingplass og at hun selv søkte mye før hun fikk plassen hun nå har. Av de 13 elevene i klassen hennes, hadde bare sju fått plass før sommeren.