Tenk deg scenarioet med at din bestemor skal på sykehjem, men det er ingen der til å ta imot henne. Eller at din søster trenger rørlegger midt på natten fordi det har vært en lekkasje, men det ikke finnes noen som klarer å stoppe en vannlekkasje.

Om en generasjon har vi antageligvis ikke de som kan bygge våre hus, pleie de som bygget opp landet eller skifte lyspære lengre.

På tide å handle

Yrkesfag er livsviktig for Norge. Vi har behov for ikke mindre enn 40.000 flere helsefagarbeidere for å møte eldrebølgen, en rekke byggearbeidere som skal bygge husene våre når vi blir stadig flere, og elektrikere som skal bli eksperter på miljøvennlig teknologi.

Les også: Vi går en ny skole i møte

Politikere har tatt til orde for å forbedre yrkesfag. Det på tide at man begynner å handle!

Hele 25 prosent som faller fra sier at den direkte årsaken til at de slutter er fordi de mangler motivasjon, eller fordi de har faglige vansker.

Mer variert og kreativ utdanning

Tusenvis av elever begynte for kort tid siden på yrkesfag, motiverte til å ta fatt på en annerledes og mer praktisk utdannelse de interesserer seg for.

Dessverre vet man at bare halvparten av dem kommer til å stå der med fagbrev eller vitnemål om fem år. Samtidig går også antall søkere på vei ned hvert eneste år, noe som burde få varsellampene til å blinke!

Hele 25 prosent som faller fra sier at den direkte årsaken til at de slutter er fordi de mangler motivasjon, eller fordi de har faglige vansker.

Les også: De vanskelige yrkesfagene

Hvis vi skal ha noe håp om å senke frafallet må vi ta i bruk muligheten til å motivere elevene gjennom å tilby et mer fleksibelt skoleløp eller å ta hele læretiden i bedrift, men den muligheten benyttes dessverre altfor sjeldent i dag.

Tolke Shakespeare eller koble strøm?

Det bør ikke være sånn at det kun er tiden i bedrift som føles relevant. I dag kastes mye av tiden bort på å lære elektroelevene å tolke Shakespeare, mens de egentlig har bruk for å lære å forstå innviklede manualer.

Fordi yrkeslivet er i rask endring, er i tillegg mye av undervisningen utdatert og må oppdateres.

Les også: Yrkesfag er også riktig valg for elever med høye ambisjoner

Man bør ansette flere deltidslærere som også jobber i bedrift, slik at skolen ikke blir isolert fra hva som foregår i yrkeslivet.

Viktigst av alt er det likevel at elevene blir tilbudt læreplass. Stat og kommune må ta mer ansvar, og både ansette lærlinger selv og kreve at samarbeidspartnere gjør det. Det har blant annet Oslo kommune gjort, noe som gjør at de kan tilby lærlingplass til alle innenfor for eksempel helsearbeiderfaget.

Man bør ansette flere deltidslærere som også jobber i bedrift, slik at skolen ikke blir isolert fra hva som foregår i yrkeslivet.

I fremtiden må det gjelde hele landet og alle fagområder! Få ting er vel mindre motiverende enn å utdanne seg til å bli elektriker i to år, og få beskjed om at du må bli noe annet, fordi det ikke er plass til deg. Det skylder vi de som er grunnmuren i samfunnet vårt!