Frafallet i yrkesfaglig utdanning er på nesten femti prosent.

Samtidig viser en fersk rapport fra Utdanningsdirektoratet at det er mangel på lærekontrakter og at veksten i læreplasser har vært på fem prosent siden 2011, til tross for at målet var en økning på 20 prosent frem til 2015. Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og Atle Simonsen, leder i FpU, har laget en smørbrødliste med argumenter til hvorfor ungdommen bør satse. De frister blant annet med lønn under utdanning, at det er enkelt å starte egen virksomhet og muligheten til å jobbe i høyteknologiske og innovative næringer.

– Fagarbeiderrollen er annerledes i dag enn den var for noen år siden. Regjeringen har vært på ballen og har økt lærlingtilskuddet til bedriftene, men vårt langsiktige mål er at de øker denne enda mer, sier Riise.

I overkant av 70 prosent av lærekontraktene finnes i dag i privat sektor.

Han mener offentlig sektor må ta flere læreplasser og en større del av ansvaret for å skape flere læreplasser.

Ap med enda flere forslag

Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom er ikke alene om å friste ungdommen til yrkesfagene.

I januar la Arbeiderpartiet frem 33 forslag for Stortinget som skal styrke norsk fag— og yrkesopplæring.

Partiet foreslår også blant å kreve at bedrifter som deltar i offentlige anbud skal ha lærlinger. De vil også gjøre yrkesfaglige utdanningsprogram mer praksisnære. Fagarbeidere som tar yrkesfaglærerutdanning skal få tilbud om stipend.

Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) la frem forslagene for Stortinget. Han synes det er bra om regjeringen kan la seg inspirere av Arbeiderpartiets forslag.

– Vi la frem mange gode tiltak, som vi venter på at regjeringen skal begynne å følge opp. Samtidig hjelper det ikke med god yrkesfagopplæring om vi sender dem ut i Robert Erikssons arbeidsliv, sier han.

– Ikke et løft

Iveren for yrkesfagene til tross, ingen av sentralstyrerepresentantene i Unge Høyre har bakgrunn fra yrkesfag. FpU har én representant

– Det er en utfordring av mange i politiske partier har gått allmennfag. Det har nok ført til at respekten for det manuelle faget ikke har vært sterk nok. Derfor er det sunt at vi får en debatt om dette mener Henriksen.

Fpu-leder Atle Simonsen synes Arbeiderpartiet kommer med mange bra forslag, men mener de er sent ute.

– For hver ingeniør som utdannes trenger vi fire fagfolk. Vår regjering har vedtatt at vi skal gjennomføre et yrkesfagløft og der er ungdomspartiene viktige samtalepartnere, sier Simonsen.

– Er det den massive mangelen på fagfolk som har fått opp den politiske interessen for disse fagene?

– Frp har ønsket å løfte yrkesfagene i mange år. Nå er vi en posisjon hvor vi har muligheten til faktisk å få det gjennomført, sier han.