Det har bilbransjen i Kristiansand stor sans for. De er nemlig på jakt etter motiverte ungdommer som kan tenke seg en utdanning innen bilfagene. Under Åpen skole 2015 mobiliserte bransjen litt ekstra og stilte med nøkkelfolk og det mest moderne som finnes av biler. Selvsagt for å vekke interessen blant de unge som møtte fram på Kvadraturen skolesenter. Der var lærere, elever som er i gang med utdanning innen bilfagene, lærlinger og representanter for bilbransjen i Kristiansand på plass for å fortelle unge som snart skal velge utdanningsløp og deres foresatte hvilke muligheter det ligger i en karriere innen bilfagene.

God tid

Bjørn Heia (t.v.), verkstedleder hos Baviaria Kristiansand, lærling Håvard Vestbakke Nilsen, lærling Tarjei Skotterud og servicemarkedssjef Atle Myhrvold studerer motoren i siste modell av Audi TT. Foto: Tor Mjaaland

Nå har Jonas Mjaavatn og Ruben Dåstøl god tid før de må ta et endelig valg om hvilken utdanning de skal velge. Det skjer først til våren når de går i tiende trinn. Men allerede nå ga begge uttrykk for at det de hadde sett og hørt absolutt gav mersmak på et yrke som bilmekanikere.— Vi synes jo begge at det er både gøy og interessant å skru og mekke på biler, sier Jonas, mens klassekamerat Ruben nikker. Begge synes at Kvadraturen skolesenter og bilbransjen hadde laget et godt opplegg og var flinke til å markedsføre seg. - Jeg har i alle fall fått enda mer lyst på å satse på utdanning som bilmekaniker etter å ha vært her og fått vite litt mer om faget og utdanningen, sa Ruben Dåstøl. Og Jonas er åpenbart enig.

Vise fremtiden

På Åpen skole 2015 på Kvadraturen skolesenter møtte de blant mange Bjørn Heia, verkstedleder hos Bavaria Kristiansand, og Atle Myhrstad, servicemarkedssjef hos Gumpens Auto Øst.

— Vi forsøker å vise dem litt av fremtiden innenfor bilbransjen og er ute etter å rekruttere dyktige ungdommer til å satse på bilfagene, sier de to som viste fram siste utgave av Audi TT og elbilen BMW i3. ## Kompliserte biler

De peker begge på at det ikke alltid er enkelt for skolene å henge med i alt det nye som skjer innenfor bilbransjen. - Dagens nye biler er svært kompliserte og inneholder langt flere systemer enn tidligere, sier Heia, mens Myhrvold minner om at det er mange gode hjelpemidler som stilles til rådighet for dagens bilmekanikere når de skal finne ut hva som er galt med bilen. Basiskunnskapene de lærer på skolen og gjennom læretiden er likevel svært viktig for at de skal bli dyktige innen bilfaget.

— I tillegg tilbyr i dag importørene en rekke kursopplegg og videreutdanning som er kjempeviktig, sier de to verkstedsjefene fra to hardt konkurrerende bedrifter i Sørlandsparken. - Men her konkurrerer vi ikke. Vi er sammen om å markedsføre hvilke gode muligheter det er dersom du velger en utdanning innenfor bilfagene, sier Heia og Myhrvold.