KRISTIANSAND: Harald Dag Jølle fra Farsund er én av de seks nominerte til Sørlandets litteraturpris med boka "Nansen". Han stiller i klassen sakprosa sammen med Cornelius Jakhelln og Håvard Rem. Dette skriver juryen om Jølles bok: «Han har skrevet den bredest anlagte og mest leseverdige biografien om polarhelt og nasjonal strateg Frithjof Nansen. Bind 1 utkom i Nansen-året 2011 og aktualiserte Nansens mot både i isødet og som svært viktig strateg i vår nasjons moderne fødsel». Forfatteren er allerede i gang med bind to om Nansen.

— Hvorfor bør folk stemme på din bok?

nansen_hd_image.jpg

— Det er ei fengende bok om en stor skikkelse i norsk historie, som gir et nytt bilde av polarfareren og nasjonalhelten Nansen. Man får et nærmere bilde, kommer man også tett på personen Nansen, med alle hans spennende sider.- Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

Var på Sørpolen i fjor

Sorl_Litteraturpris_web.png

— Nei. Jeg må innrømme at jeg ikke har gjort det. Fjoråret gikk mest med til med min egen bok, og så var jeg på Sørpolen. Der var jeg 44 dager på ski, i forbindelse med jubileumsekspedisjonen og Roald Amundsen. 2011 var et travelt år, med bokutgivelse og ekspedisjon. Jeg hadde en del lydbøker med meg, men ikke bøkene til de nominerte. Jeg er nysgjerrig på dem, og spesielt spent på Cornelius Jakhellns bok. Ut ifra presentasjonen jeg har sett, så virker den som en spesiell bok som kan være litt sånn sjangersprengende. Jeg er spent på hvordan han har løst det.

- Flott med en pris

— Hva synes du om denne litteraturprisen?

— Den er flott. Som jeg forstår, skaper den ekstra oppmerksomhet rundt lokale forfatter. Det er også flott at de fanger opp folk som har naturlig sørlandstilknytning. Selv om jeg bor i Tromsø, definerer jeg meg selv som sørlending. Jeg er også imponert over apparatet rundt prisen, som foredragsturneer. Det skaper en ekstra interesse rundt litteraturen.

— Hva gjør du nå?

Forberede neste bind

— Akkurat nå er jeg syk, men ikke sykere enn at jeg klarer å lese kildemateriale til neste bind om Nansen som kommer i 2013. Nå leser jeg hans forsøk på å være skjønnlitterær forfatter. Det er definitivt mye jobb, men det blir ikke som å begynne på nytt, siden jeg har gjort mye kildemateriale tidligere. Det er ei ny, stor bok jeg skal i gang med, så det blir travelt fremover. Det tar tid å skrive bøker, gitt. Nansen har den nest største samlingen på Nasjonalbiblioteket, kun Bjørnstjerne Bjørnson har større.

Dette skrev annmeldere:

Dette skrev avisene om boka: "En flott og meget velskrevet historie. Et imponerende løft." (VG). "Jølles mesterskap som historiker og forteller er å vise at skiløperen, den oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen var en og samme person som ikke kunne gjort noen av delene uten å ha vært alt på én gang. Jølles bok er et vektig og viktig bidrag til nyere norsk historie." (Aftenposten) " Harald Dag Jølle har skrevet en betydelig bok om en stor og likevel høyst menneskelig mann. Bragekandidat, synes jeg." ( Morgenbladet)

PS: Mandag presenterer vi Cornelius Jakhelln, som er nominert til Sørlandets litteraturpris med boka "Raseri".