KRISTIANSAND: Øystein Hauge er én av de seks nominerte til Sørlandets litteraturpris med diktboka "Predikanten". Han stiller i klassen skjønnlitteratur, sammen med Tiril Valeur og Gunstein Bakke. De korte diktene her på fire linjer. Men diktene har fått en mørkere og mer alvorlig klangbunn enn før. I boka dukker en vekkelsespredikant opp, og boka handler om oppvekst i Indre Agder på 60— og 70-tallet. Også hans egne minner fra Vegårshei dukker opp.

Ansvar for poesien

Sorl_Litteraturpris_web.png

— Hvorfor bør folk stemme på din bok?- Det er ikke så lett å svare på sparket. Men det må være for å unngå å se at poesien forsvinner fra hyllene. Vi har et ansvar for å holde liv i poesien. Det skal man ikke gjøre for enhver pris, men det er mange der ute som er opptatt av poesi. Poesi er faktisk litteraturens Formel 1. Det må være noen der ute som er villig til å stemme på min bok. Jeg har sjekket litteraturprisens historie, og bare én poet i litteraturprisens historie har vunnet, nemlig Nils Christian Moe Repstad. Det stusser jeg over. Nå er det min tur!

- Er det blærete?

— Det er på tide med en ny poesivinner?

— Ja, er det lov å si det? Eller er det blærete? Men det hadde jo vært fint å se poesien gå til topps.

— Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

— Jeg har bladd i Tiril Valeurs barnebok, men jeg har ikke lest den. Håvard Rems bok har jeg lest, den er fantastisk bra. Jeg har til og med begynt på hans nyeste bok "30 40 50", og håper den kommer på lista over neste års nominerte. Jeg synes også det er utrolig bra at Håvard tar et oppgjør med forlag som bruker så mye penger på krim, men som ikke stimulerer poesien. Cornelius Jakhellns bok "Raseri" burde jeg også kikke på. Jeg skal møte ham i Farsund 13. mars, og burde ha lest hans bok til da.

Glad for todeling

— Hva synes du om denne litteraturprisen?

— Når man har funnet plass til så smal litteratur som de har gjort, så er det en veldig fin ting. Det å dra rundt og være "bilselgere" og få folk til å stemme på oss, er ikke så interessant. Prisen er en salig blanding av folkets litteraturpris og en ren, litterær pris, og jeg er glad for den todelingen.

— Hva gjør du nå?

Jobber i fengsel

predikanten.jpg

— Jeg kan nesten ikke si det. Jeg har lagt mine røde fjellsko oppå pulten, og må passe på så jeg ikke slår de i tastaturet til pc-en. Jeg er skikkelig vinterkledd, for det har vært et forferdelig uvær. Noen ganger blåser det så inni hampen her nordvest. Jeg jobber som kulturleder i et fengsel utenfor Molde. Nå sitter jeg med halvannen time råmateriale fra lydopptak med en innsatt. Sammen har vi laga ei digital fortelling om det å sitte bak lås og slå. Det skal jeg redigere utover kvelden, så jeg kommer ikke hjem til klokka fire i dag.

Anmelderen skrev:

"Predikanten" ble anmeldt i Fædrelandsvennen 4. oktober i fjor. Da skrev anmelder Emil Otto Syvertsen:

"Øystein Hauges dikt er historiefortelling av beste sort. Barndommens landskap blir levende og nært, og alle med noen år på baken vil finne gjenkjennelse i de ytterst presise og velformulerte observasjonene som står meislet på nær sagt hver eneste side."

PS: Torsdag kan du lese intervju med Gunstein Bakke, som er nominert til Sørlandets litteraturpris med romanen "Maud og Aud. Ein roman om trafikk".