KRISTIANSAND : Håvard Rem én av de seks nominerte til Sørlandets litteraturpris med boka "Ildsjelen". Han stiller i klassen sakprosa sammen med Cornelius Jakhelln og Harald Dag Jølle. Boka "Ildsjelen" handler om Vidar Bøe som fikk prisen "Årets ildsjel" 2010. Vi får blant annet høre om oppveksten i Østfold, om tapet av sønnen Anders, og om stiftelsen av Østmarka IL — et idrettslag for unge som har falt utenfor samfunnet.

Sorl_Litteraturpris_web.png

— Hvorfor bør folk stemme på din bok?- Fordi det er en biografi som er like dyptpløyende og godt skrevet som en roman. Jeg har jobbet mye med biografisjangeren, og etter hvert har jeg klart å nærme meg å kunne skrive som poet, som en dikter, selv om det er en dokumentarbok.

— Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

— Noen av dem ligger på nattbordet mitt, men ikke alle. Nå leser jeg Øystein Hauges bok "Predikanten". Og "Raseri" av Cornelius Jakhelln står også veldig høyt på lista mi. Hele tematikken interesserer meg, jeg har jo skrevet bok om black metal hvor Jakhelln har en bakgrunn som er viktig for "Raseri". Jeg følger Jakhellns forfatterskap, også diktbøkene og platene hans. En annen grunn til at boka hans er enda lenger opp i haugen, er at den har skapt så mye raseri blant anmelderne. Det gjør meg enda mer nysgjerrig. Nansen-boka har jeg også lyst til å lese.

— Hva synes du om denne litteraturprisen?

Sørlandet er kanskje er den mest spennende landsdelen per i dag når det gjelder litteratur.

— Jo. Det er et fint tiltak av flere grunner. Det er god timing, i og med at Sørlandet kanskje er den mest spennende landsdelen per i dag når det gjelder litteratur. Mange stemmer som blir lagt merke til. Sånn har det ikke alltid vært. Og i tillegg gjør prisen at folk stanser litt opp, media er interessert, og det skaper en oppmerksomhet rundt bøkene, også smale titler, noe som er veldig bra. Forfatterne får også opptre og vist frem bøkene.

Juryen skal nominere, men internett er finaledommer. Det spørs om internett er bedre enn juryen. Det kan bli litt privat kampanjepreg. For min del blir det også litt rart å komme til Sørlandet med "Ildsjelen", siden jeg er midt oppi utgivelsen av diktboka "30 40 50". Det kan være litt forvirrende.

— Hva gjør du nå?

— Akkurat nå sitter jeg på kontoret mitt i Telemark og leser. Det er faktisk Øystein Hauges bok "Predikanten" jeg leser nå.

PS: Onsdag presenterer vi den andre av seks nominerte: Øystein Hauge